OERsterk en diabetes

Diabetes en OERsterk

Bij DiabetesBaas maken we gebruik van de OERsterk theorie, maar waar staat OERsterk voor?

Leefstijl

OERsterk is de sleutel naar een gezonde leefstijl. Het is het initiatief en het levenswerk van Richard de Leth. Hij is afgestudeerd als arts en daarna heeft hij zich gespecialiseerd in de preventieve leefstijl-geneeskunde. Zijn levensmotto is: “is je lijf je lief? Leef dan preventief!”

Drie pijlers

De basis van de gezonde leefstijl zit in de drie OERsterk pijlers: Deze pijlers bestaan uit Ontspanning, Eten (gezond en opbouwend) en Regelmatig bewegen.

O

Ontspan en geniet nu: NU is het enige moment dat telt! Op deze manier geef je jouw lichaam de tijd om te herstellen en zichzelf te genezen. Ontspannen doe je bijvoorbeeld door te wandelen, mediteren of yoga. Daarnaast heb je zelf persoonlijk misschien nog wel andere vormen van ontspannen.

E

Eet opbouwende voeding: de OERsterk coach is in staat om jou te begeleiden naar een leven vol meer energie door voeding, lekkerder in je vel te zitten door voeding en het voorkomen van klachten.

R

Regelmatige lichaamsbeweging: jouw spieren zijn een soort energiefabriekjes. De OERsterk coach adviseert hoe te bewegen. Daardoor maak je dopamine aan en vol je jezelf lekkerder en daardoor slaap je ook weer beter!

s

Stimuleer een natuurlijk ritme. Je bioritme is een belangrijke graadmeter die bij verstoring ook andere balansen in het lichaam verstoort.

t

Trek je eigen plan in het leven en sluit aan bij jouw levensdoel. Durf af te wijken! Zingeving in jouw leven is een motivatie om dingen in jouw leven definitief te veranderen.

e

Evalueer je levenspad regelmatig: wees zuiver en volg je eigen kompas. Evalueren en reflecteren maakt het mogelijk om flexibel te reageren op veranderingen die soms gebeuren in jouw leven.

r

Raak vertrouwd met je lichaam en verliefd op je geest: jij bent uniek! Kennis van je lichaam en geest stelt jou in staat om doelen te stellen wat je wilt bereiken.

k

Keuzes zijn overal: neem iedere keer de juiste beslissing. Dit is het geheim om gezondheid en geluk te behouden! Weeg af en maak keuzes welke stappen het beste bij jou passen! Haalbare keuzes stellen jou in staat om die keuzes ook daadwerkelijk succesvol af te ronden.

Richtlijnen

OERsterk gaat dus uit van ontspanning en mindset, gezond eten en regelmatige beweging. Als je deze richtlijnen volgt wordt je de leider van je eigen gezondheid. Als je deze lijst zo ziet, lijkt het heel veel om te gaan volgen. Echter hoef je het roer niet in één keer om te gooien. Want alles begint met een eerste stap. De OERsterk coach helpt jou graag om dit proces gemakkelijk, leerzaam en leuk te maken.

Omkeerbaar

OERsterk heeft als doelstelling om mensen het heft over hun eigen gezondheid zelf weer in handen te laten nemen. Op dit moment hebben er zo’n 9,9 miljoen mensen in Nederland een of andere chronische aandoening. Veel van deze chronische aandoeningen ontstaan door onbalans. Daardoor zijn veel aandoeningen omkeerbaar door de balans in het lichaam weer te herstellen. Een voorbeeld waarbij een aandoening weer omkeerbaar is, is diabetes type 2. Zo’n tien-twintig jaar geleden werd nog gedacht dat diabetes type 2 niet te genezen was. Nu hebben we inmiddels geleerd uit ervaring dat diabetes type 2 omkeerbaar is en mensen door het veranderen van leefstijl weer volledig van hun medicatie af kunnen komen.

Fluisteren

We hebben eigenlijk nooit geleerd hoe we goed voor ons lijf kunnen zorgen en wat daar eigenlijk allemaal voor nodig is. Zeker niet in tijden van stress en overbelasting. In de huidige moderne tijd is de mensheid ontzettend druk. Daardoor staan de basisbehoeften van ons lichaam en geest ook onder druk. Dit is geen gezonde manier van leven en ons lichaam begint op een gegeven moment te fluisteren met het ontstaan van diverse klachten die men niet herkent als zijnde een voorloper van een chronische aandoening. Pas op het moment dat het lichaam schreeuwt en we eindelijk een chronische aandoening aan ons lichaam herkennen verstaan we wat ons lichaam eigenlijk al een aantal jaren heeft gezegd.

Quick fix

In voorgaande jaren werd door de mensheid uit onwetendheid vaak gekozen werd voor een quick fix van een ‘pilletje’. De dokter wist toch wat er nodig was en daar ging de ‘patient’ niet tegen in. Een pilletje is gemakkelijk en je hoeft niet na te denken of er nog andere mogelijkheden zijn die je zelf zou kunnen ondernemen.

Bewustzijn eigen verantwoordelijkheid

De tijden veranderen en we zien we nu langzamerhand een verandering ontstaan. Steeds meer mensen worden zich bewust van hun eigen verantwoordelijkheid. Hun eigen rol in hun eigen gezondheid. Leefstijl als medicijn neemt een grotere vorm aan binnen de zorg. Bovendien wat betekent eigenlijk gezondheid?

OERsterk en positieve gezondheid

Binnen OERsterk wordt er gebruik gewerkt met de nieuwe (2012) definitie van positieve gezondheid. Dit is de definitie die Machteld Huber heeft geïntroduceerd, waarin gezondheid niet meer wordt gezien als de af- of aanwezigheid van ziekte. Positieve gezondheid gaat over het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele ene sociale levensuitdagingen om te gaan en zoveel als mogelijk de eigen regie te voeren. Dus ook hier komt het bewustzijn van de eigen verantwoordelijkheid weer om de hoek kijken. Boven alles draait het bij OERsterk om zelfzorg!

Vitaliteit

Zelfzorg voor je eigen lijf en leden. Positieve gezondheid en vitaliteit versterken elkaar, want als je regie hebt over je eigen leven voel je jezelf vitaler dan wanneer je afhankelijk bent van wat de dokter voor jou bepaald. Je ben minder afhankelijk omdat jezelf de regie over je leven in handen hebt.

Kennis

Als je meer vitaliteit in jouw leven wilt ervaren is het belangrijk om bepaalde kennis eigen te maken. Kennis over voeding, beweging en ontspanning, maar ook kennis over ons lijf en ons brein. Wij als mens hebben een evolutie van miljoenen jaren achter de rug, echter sinds ongeveer een eeuw leven we in onze huidige welvaart. Deze laatste eeuw staat in schril contrast tot de periode van miljoenen jaren. Ons lichaam heeft nog niet geleerd om met deze welvaart om te gaan. Daarnaast worden we constant verleidt door de onnatuurlijke omgeving die ervoor zorgt dat we de verkeerde keuzes maken. We eten te veel van verkeerde producten, zijn inactief en ervaren chronisch heel veel stress.

Maakbaar of stuurbaar

We realiseren ons heel goed dat het leven niet maakbaar is, echter er is veel meer te beïnvloeden dan je zelf denkt. Het leven is namelijk wel stuurbaar! Als je jezelf bewust bent dat het leven stuurbaar is, weet je ook dat je op zoek kunt naar kennis die jou kan helpen om jouw leven te sturen en mogelijk een ander pad te volgen. Binnen OERsterk kun je bijvoorbeeld aan de hand van zelfstudie of samen met OERsterk coaches leren over een optimale gezondheid en hoe je gezond en gelukkig oud kunt worden.

Specialisaties

Binnen OERsterk werken diverse coaches met verschillende specialisaties. Onderling maken we ook gebruik van elkaars expertise. Er wordt gebruik gemaakt van meerdere manieren van vooral holistisch onderzoek, zoals diverse bloedonderzoeken, symptoom anamnese en kinesiologie. Daarnaast maken we gebruik van hersteladviezen bestaande uit zeer diverse interventies, fytotherapie en andere aanvullende supplementen. Je hebt coaches die gespecialiseerd zijn in schildkliergezondheid, hormoongezondheid mentale gezondheid enzovoorts. Daarnaast zijn er coaches die gespecialiseerd zijn in diabetes, zoals bijvoorbeeld DiabetesBaas ook is!

OERsterk coach

Wil jij ook vitaler worden en aan de slag met jouw leefstijl? Neem contact op via: DiabetesBaas en leer hoe jij jouw gezondheid weer kunt verbeteren en jouw vitaliteit kunt verhogen!