Diabetes Bloedglucoswaarde Meten

Voorkomen van hypoglykemie

Mensen met diabetes die insuline gebruiken of bepaalde tabletten, zoals de sulfonylureumderivaten, hebben een verhoogd risico op hypoglykemie of kortweg hypo’s. Om hypo's te voorkomen, is het belangrijk om te begrijpen waarom jij lage bloedglucosewaarden ervaart.

Patronen

Het is handig om erachter te komen of er patronen zijn die het ontstaan van de hypo’s. Als je merkt dat op bepaalde momenten van de dag je bloedglucosewaarde daalt. Als je bijvoorbeeld vlak voor de lunch altijd een dalende waarde hebt, kun je in overleg met je zorgverlener, misschien je routine veranderen om te voorkomen dat je bloedglucose standaard daalt. In dit geval kunt je misschien iets eerder lunchen of een kleine snack nemen voor de lunch. 

Aanpassen

Een andere beschikbare optie zou zijn om je insulinehoeveelheid aan te passen. Als je geen ervaring met zelfmanagement hebt wat betreft de aanpassing van je insulinedoseringen, neem dan altijd contact op met jouw zorgverlener die jou kan helpen.

Uitgesteld effect

Bepaalde activiteiten kunnen hypo's later op de dag veroorzaken of in sommige gevallen zelfs pas de volgende dag. Als je oefeningen doet die energie vragen kun je hierdoor tot 48 uur gevoeliger zijn voor insuline. Dit kan leiden tot hypo's 's nachts na het sporten of zelfs de volgende dag. 

Alcohol

Alcohol is een andere factor waarvan ook bekend is dat deze 's nachts tot een hogere kans op hypo's leidt. Als je merkt dat je hypo's krijgt na specifieke activiteiten, kun je actie ondernemen om te voorkomen dat zich de volgende keer hypo's voordoen. Remedie kan het verminderen van een of meer insulinedoseringen of het nemen van koolhydraten voorafgaand aan de tijden die u zou verwachten hypo te gaan.

Basaal

Als voetbal je bijvoorbeeld 's nachts een hypo geeft, wil je misschien je basale insuline verminderen op de dagen dat je voetbalt of wat koolhydraten neemt voordat je naar bed gaat. Overleg altijd met je zorgverlener als je niet zeker bent wat te doen bij het aanpassen van jouw eigen insulinedoses.

Ziek of stress

Als je ziek bent of veel stress ervaart, kan het noodzakelijk zijn om juist meer insuline te gebruiken om te voorkomen dat je bloedglucosewaarden te hoog worden. Wanneer de stress of infectie voorbij is, keert het lichaam terug naar zijn eerdere insulinebehoefte en dit kan een hoger risico op hypo's betekenen als je de insulineniveaus niet aanpast aan wat ze waren vóór ziekte of stress. 

Tijdelijk

Tijdens periodes van stress en tijdens ziek zijn wordt het aanbevolen om uw bloedglucosewaarden vaker dan normaal te controleren. In de diabeteszorg adviseren de zorgverleners om vaker te testen totdat jouw bloedglucosewaarden weer stabiliseren.

Temperatuurschommeling

Veel mensen melden dat hun bloedglucosewaarden worden beïnvloed door significante temperatuursveranderingen. Als je merkt dat jouw bloedglucosewaarden variëren als reactie op temperatuurveranderingen, moet je wellicht overwegen jouw insulinedoses te wijzigen.

Registratie

Als je gegevens over bloedglucosewaarden bijhoudt/registreert, kun je mogelijk ontdekken of episodes van hypoglykemie mogelijk verband houden met temperatuurveranderingen en voorzorgsmaatregelen nemen om hypo's onder vergelijkbare omstandigheden in de toekomst te voorkomen.