nefropathie diabetes

Diabetische nefropathie

Diabetes

Diabetische nefropathie bij mensen met diabetes is een soort chronische nierziekte. De nieren helpen bij het reguleren van de niveaus van vloeistoffen en zouten in het lichaam. Dit is van vitaal belang voor het beheersen van de bloeddruk en het beschermen van de cardiovasculaire gezondheid. Wanneer een persoon diabetes heeft, type 1, type 2 of zwangerschapsdiabetes, kan het lichaam geen insuline gebruiken of produceren zoals het zou moeten. Zwangerschapsdiabetes komt voor tijdens de zwangerschap en kan het risico op diabetes type 2 op latere leeftijd verhogen. Diabetes resulteert in hoge bloedsuikerspiegels. Na verloop van tijd kunnen deze hoge glucosewaarden verschillende delen van het lichaam beschadigen, waaronder het cardiovasculaire systeem en de nieren. De nierschade die ontstaat, staat bekend als diabetische nefropathie.

Chronisch

Diabetische nefropathie is een belangrijke oorzaak van langdurige nierziekte en nierziekte in het eindstadium. In eindstadium nierziekte werken de nieren niet meer goed genoeg om aan de behoeften van het dagelijks leven te voldoen. Eindstadium nierziekte kan leiden tot nierfalen met mogelijk levensbedreigende gevolgen. Diabetische nefropathie beïnvloedt het vermogen van de nieren om hun gebruikelijke werk van het verwijderen van afvalproducten en extra vocht uit uw lichaam te doen. De beste manier om diabetische nefropathie te voorkomen of uit te stellen, is door een gezonde leefstijl te behouden en de diabetes en hoge bloeddruk te behandelen.

Sluipend

Nefropathie komt voor wanneer hoge bloedglucosewaarden de werking van de nieren van een persoon beschadigen. Gedurende vele jaren beschadigt de aandoening langzaam het delicate filtersysteem van de nieren. Vroege behandeling kan de voortgang van de ziekte voorkomen of vertragen en de kans op complicaties verminderen. De nieren werken hard om de falende haarvaten goed te maken, dus nierziekte veroorzaakt geen symptomen totdat bijna alle functies verdwenen zijn. Ook zijn de symptomen van nierziekte niet specifiek. Het eerste symptoom van een nierziekte is vaak vochtophoping. Andere symptomen van nierziekte zijn onder meer slaapverlies, slechte eetlust, maagklachten, zwakte en concentratiestoornissen. Het is van vitaal belang om regelmatig een zorgverlener te raadplegen. De zorgverlener kan de bloeddruk, urine (voor eiwitten), bloed (voor afvalproducten) en organen controleren op andere complicaties van diabetes.

Voorkomen

Diabetische nierziekte kan worden voorkomen door de bloedglucose binnen het streefbereik te houden. Onderzoek heeft aangetoond dat strakke bloedglucosecontrole het risico op microalbuminurie met een derde vermindert. Bij mensen die al microalbuminurie hadden, werd het risico om door te groeien naar macroalbuminurie gehalveerd. Andere studies hebben gesuggereerd dat strakke controle microalbuminurie kan omkeren. Een andere behandeling die sommige artsen gebruiken met macroalbuminurie is een eiwitarm dieet. Eiwit lijkt te stimuleren hoe hard de nieren moeten werken. Een eiwitarm dieet kan het eiwitverlies in de urine verminderen en het eiwitgehalte in het bloed verhogen. Begin nooit met een eiwitarm dieet zonder met uw zorgverlener te praten.