diabetespreventie

Voorkomen van diabetes

Preventie

Preventie is in het geval van diabetes type 2, de meest voorkomende vorm van diabetes, erg belangrijk. Het is vooral belangrijk om diabetespreventie tot een prioriteit te maken als je een verhoogd risico op diabetes hebt, zoals als je te zwaar bent of als er in de familiegeschiedenis diabetes type 2 voorkomt. Ook als je bent gediagnosticeerd met prediabetes (ook bekend als verminderde nuchtere glucose) is voor jou preventie essentieel.

Overgewicht

Als u te zwaar bent, kan diabetespreventie afhangen van gewichtsverlies. Elk pond dat u verliest, kan uw gezondheid verbeteren en u kunt verrast zijn door hoeveel. Deelnemers aan een groot onderzoek die een bescheiden hoeveelheid gewicht verloren - ongeveer 7 procent van het oorspronkelijke lichaamsgewicht - en regelmatig sportten, verminderden het risico op diabetes met bijna 60 procent.

Leefstijl

Diabetespreventie is net zo eenvoudig als gezonder eten, fysiek actiever worden en een paar extra kilo's verliezen. Dit staat ook wel bekend als een gezonde leefstijl. Het is voor jou nooit te laat om te beginnen. Door nu een paar eenvoudige veranderingen in jouw leefstijl aan te brengen, kun je de ernstige gezondheidscomplicaties van diabetes in de toekomst, zoals zenuw-, nier- en hartschade, voorkomen. Hier volgen de aanbevolen maatregelen om diabetes te voorkomen.

1. Regelmatige lichaamsbeweging heeft de volgende voordelen

  • Verlies gewicht
  • Verlaging bloedsuikerspiegel
  • Verhoging insulinegevoeligheid - waardoor jouw bloedsuiker binnen een normaal bereik blijft

Onderzoek toont aan dat aerobe oefeningen en weerstandstraining diabetes kunnen helpen beheersen. Het grootste voordeel komt van een fitnessprogramma dat beide soorten omvat.

2. Gezonde voeding met veel vezels helpen

  • jouw bloedglucosewaarden te verbeteren
  • Risico op hart- en vaatziekten te verlagen
  • Gewichtsverlies te bevorderen omdat je door de vezels langer een verzadigd gevoel hebt

Voedingsmiddelen rijk aan vezels zijn fruit, groenten en noten. Ook bonen en volle granen zijn rijk aan vezels maar bevatten daarentegen ok veel koolhydraten.

3. Zorg voor voldoende ontspanning en slaap

Slaapgebrek verstoort het hormoon insuline. Hierdoor maak je relatief meer nieuwe vetcellen aan. De belangrijkste factor in gewichtsverlies is leefstijl, maar slaap is een belangrijk aspect die een rol speelt in gewichtsverlies. Tijdens je slaap herstel je, je bouwt de structuren die overdag afbreken weer op. Ook ruim je de afvalstoffen die je overdag produceert weer op. Slaap kun je ook wel zien als het meest vergeten anti-verouderingsmedicijn.

Een goede slaap zorgt voor een normaal insulineniveau de volgende dag. Bij gebrek aan slaap worden bepaalde ritmes verstoord, waaronder je hormoonhuishouding. In de nacht hoort je melatonine hoog te zijn voor een diepe slaap. Omdat er een verband is tussen melatonine hoeveelheid en insuline hoeveelheid in jouw lichaam is bij een hoog melatonine gehalte in de nacht het insulinegehalte overdag normaal. Als je dus niet goed slaapt krijg je als gevolg van lagere melatonine hoeveelheid in de nacht overdag een hogere insuline hoeveelheid. Hoge insulinewaarden zorgen voor de opslag van vetcellen. Daardoor heb je meer kans op overgewicht.

4. Zoek hulp

Loop jij meer risico op diabetes type 2 en wil je dit voorkomen maar weet je niet waar te beginnen? Zoek hulp bij een leefstijlcoach. Zij kunnen jou helpen om stapsgewijs je leefstijl zodanig aan te passen dat het risico op diabetes type 2 aanzienlijk vermindert.

Ook als je de diagnose diabetes type 2 al hebt gekregen kan een leefstijlcoach jou helpen om jouw diabetes wellicht weer om te keren en van veel (mogelijk alle diabetes) medicatie af te komen.