diabetes en oervoeding

Diabetes & OERvoeding

Basis

Het basisidee van OERvoeding keert terug naar de basis van ons voedingspatroon. Dit voedingspatroon wordt ook wel paleo voeding genoemd. Dit komt voort uit de naam "Paleolithicum",  dit verwijst naar het stenen tijdperk ook wel de OERtijd, toen mensen een heel eenvoudig dieet van hele, onbewerkte voedingsmiddelen hadden. De theorie hier is dat als we weer op die manier gaan eten, we allemaal gezonder en gifvrij zullen zijn. Dit voedingspatroon is op dit moment steeds meer in trek en wordt gezien als bijna een moderne remedie voor alle klachten. Toch is het uitgangspunt gebaseerd op wetenschappelijk bewijs over wat vroege mensen aten.

Leefstijl

Diabetes type 2 wordt een leefstijl-aandoening genoemd, wat betekent dat het wordt veroorzaakt door moderne leefstijl met ongezonde geproduceerde voeding en weinig lichaamsbeweging, in plaats van een bepaalde kiem of gen. Het wordt vaak (maar niet altijd) In verband gebracht met andere leefstijl-aandoeningen zoals obesitas, hoog cholesterol en hoge bloeddruk, omdat dezelfde soorten leefstijlpatronen de neiging hebben om meer dan een van die problemen te veroorzaken.

Traditionele volken

Wanneer we spreken over diabetes, gaan we meestal uit van het feit dat het bijna onbekend is in de traditionele culturen, zelfs bij mensen van latere middelbare leeftijd. De natuurlijke suggestie van daar is om te eten als mensen in die culturen - minimaal bewerkt en verfijnd voedsel. Dus weer terug naar het OERvoedsel.

Jonge voeding

Paleo of OERvoeding gaat ervan uit dat mensen genetisch en evolutionair zijn ontworpen om voedsel te eten dat beschikbaar was tijdens het Paleolithicum oftewel de OERtijd, versus het landbouw-gebaseerde dieet dat pas in de afgelopen 10.000 jaar is ontwikkeld - en nog sterker en chemisch gebaseerd dieet van de laatste honderd jaar. Het dieet bestaat uit mager vlees, groenten, fruit en noten. Wat ontbreekt zijn alle bewerkte voedingsmiddelen, granen, zuivel en peulvruchten, samen met eenvoudige suikers en kunstmatige zoetstoffen. Omdat de mensen uit de OERtijd dat spul niet aten.

OERvoeding

OERvoeding bevat veel eiwitten, vezels en gezonde vetten; veel kaliumzout en weinig natriumzout (gezondere optie); en biedt voedingszuur en alkalische balans, evenals een hoge inname van vitamines, mineralen, plantaardige fytochemicaliën en antioxidanten. Het is ook behoorlijk koolhydraatarm - zeker een pluspunt mensen met diabetes! Veel mensen lijken het moeilijk te vinden om op lange termijn een verbintenis aan te gaan om alle granen, pasta, brood en rijst, zuivelproducten, bonen en pinda's, aardappelen en bewerkte voedingsmiddelen af te zweren.

Maatwerk

OERvoeding is geen magische remedie voor diabetes, maar het laatste onderzoek naar voeding en diabetes ondersteunt in feite een koolhydraatarm, voedingsstofrijk, vezelrijk dieet in OERvoeding/Paleo-stijl boven de standaard diabetische voedselpiramide. En de leefstijlfocus op slaap en stress is net zo belangrijk als de voedingsfactoren. Maar nog belangrijker dan gemiddelden uit studies is individuele variatie - verschillende diëten werken voor iedereen anders, dus het is altijd handig om te experimenteren en uit te vinden wat voor jou werkt, zelfs als het niet zou moeten werken voor de gemiddelde persoon.

Leefstijlcoach

Wil jij ook aan de slag met koolhydraatarme OERvoeding maar weet je niet hoe? Ga op zoek naar een Leefstijlcoach die werkt volgens de OERsterk methode van Richard de Leth, of kijk op onze website van DiabetesBaas.nl.