diabetes honeymoon

Honeymoonfase

De honeymoonfase bij mensen met diabetes type 1 verwijst naar de periode kort na de diagnose diabetes wanneer de alvleesklier nog steeds in staat is om voldoende insuline te produceren om de bloedglucosespiegel te helpen reguleren. Dit betekent op dit moment helaas niet dat de diabetes in remissie is of kan worden genezen.

Aanval

Type 1 diabetes ontwikkelt zich omdat het lichaam zijn eigen insuline producerende cellen begint aan te vallen, bekend als eilandjes van Langerhans in de alvleesklier oftewel de pancreas. Deze insuline-producerende cellen verstoppen zich als het ware, ze stoppen met het produceren van insuline. Echter uit onderzoek is gebleken dat deze cellen veelal nog wel in staat zijn om weer insuline te produceren. Zolang de aanval op de insulineproducerende cellen blijft bestaan doen deze cellen alsof ze geen insuline kunnen produceren en ontwijken op deze manier de aanval.

Rustperiode

Wanneer een patiënt met insuline injecties begint, staat de alvleesklier minder onder druk om insuline te produceren. Deze rustperiode, geboden door de injecties, stimuleert de alvleesklier om insuline te produceren uit de resterende bèta cellen. Na een periode van maanden wordt het overgrote deel van deze resterende bèta cellen echter ook aangevallen en eindigt de honeymoonfase wanneer de alvleesklier, in de vorm van de insuline-producerende (bèta)cellen, stopt met het produceren van voldoende insuline om de bloedsuikerspiegel nog meer te reguleren.

Controle

Tijdens de honeymoonfase zijn de bloedglucosewaarden over het algemeen gemakkelijker onder controle te houden, omdat het lichaam nog steeds een beetje in staat is zichzelf te helpen. Bloedglucosewaarden kunnen zelfs terugkeren naar normale niveaus tijdens de honeymoonfase. Het is daarom mogelijk dat de insulinedoses tijdens deze periode opnieuw moeten worden aangepast en het is van essentieel belang om gedurende deze periode met uw zorgverlener te communiceren.

Evenwicht

Er moet een evenwicht worden gevonden tussen niet teveel insuline nemen en hypoglykemie riskeren, maar ook ervoor zorgen dat jouw lichaam geen risico loopt op hoge bloedglucosewaarden en de mogelijkheid van diabetische ketoacidose. Om deze reden moet je in nauw contact met de zorgverlener de benodigde insulinedoses bepalen.

Geen mens is gelijk

De honeymoonfase is voor iedereen anders en komt ook niet bij iedereen voor. Er is geen vast tijdschema voor wanneer het begint en eindigt. De meeste mensen merken de effecten kort na de diagnose. De fase kan weken, maanden of zelfs jaren duren. De honeymoonfase vindt alleen plaats nadat je voor het eerst de diagnose van type 1 diabetes kreeg.

Auto-immuun

Jouw insulinebehoefte kan gedurende jouw leven veranderen, maar voorzover nu bekend volgt er geen nieuwe honeymoonfase. Dit komt omdat bij type 1 diabetes jouw immuunsysteem insuline producerende cellen in uw alvleesklier aanvalt. Tijdens de honeymoonfase blijven de resterende cellen insuline produceren. Zodra die cellen ‘verstopt’ houden, kan je alvleesklier niet genoeg insuline meer aanmaken.

Overleg

Stop zelf niet zomaar met het gebruik van insuline tijdens jouw honeymoonfase. Overleg altijd met jouw zorgverlener over welke aanpassingen jij mogelijk moet maken in jouw insulineroutine. Sommige wetenschappers zijn van mening dat als je tijdens de honeymoonfase insuline blijft gebruiken, je laatste insuline producerende cellen langer actief kunnen blijven. Tijdens de honeymoonfase is het belangrijk om een balans te vinden in jouw insuline-inname. Te veel gebruiken kan hypoglykemie veroorzaken en te weinig gebruiken kan het risico op diabetische ketoacidose verhogen.