Diabetes, Acceptatie & Motivatie = Keuze
22 maart 2020 
4 min. leestijd

Diabetes, Acceptatie & Motivatie = Keuze

Diabetes en acceptatie. Welke rol speelt Acceptatie om gemotiveerd te zijn om een succesvolle DiabetesBaas te zijn? Als je niet accepteert dat je Diabetes Mellitus hebt, kun je dan gemakkelijk gemotiveerd blijven om de succesvolle DiabetesBaas Mentaliteit te ontwikkelen? En hoe zit het dan als je jouw leven met Diabetes de Baas bent, kun je dan beter de Diabetes Mellitus accepteren?

Het moment waarop je de verantwoordelijkheid voor ALLES in je leven accepteert, is het moment waarop je de kracht aanboort om ALLES in je leven te veranderen. (Hal Elrod)

diabetes accepterenAccepteren

Voor mij persoonlijk zijn deze drie dingen verbonden. Want als ik niet de baas ben over mijn eigen leven met Diabetes ben ik afhankelijk van anderen. Als ik afhankelijk ben van anderen voel ik mij machteloos. Dit motiveert mij om er alles aan te doen wat mogelijk is om mijn Diabetes de Baas te worden. Alles wat ik niet kan veranderen, accepteer ik als onderdeel in mijn leven, zoals de diabetes.

“Zelfs wanneer het leven moeilijk of uitdagend is – vooral wanneer het leven moeilijk of uitdagend is -, is het heden altijd een mogelijkheid om te leren, te groeien en beter te worden dan we ooit geweest zijn.” (Hal Elrod)

Veranderen

Lang heb ik mijn leven met Diabetes eigenlijk genegeerd, net gedaan alsof ik er geen rekening mee hoefde te houden. Niemand mocht last hebben van mijn Diabetes, mijn gezin niet, mijn werk niet, niemand in mijn omgeving. Ik dacht dat ik zonder rekening te houden met de Diabetes gewoon alles kon doen wat ik wilde.  Ik was altijd bezig met het zorgen voor de ander en zette mezelf dan altijd op de tweede plaats. Totdat we op zondagavond de bloedsuiker van onze zoon gingen testen. Hij was niet fit en rook naar aceton. Vol spanning mat ik zijn bloedsuikerwaarde en waar ik het meest bang voor was, bleek werkelijkheid. Hij had Diabetes.

Prioriteit

In het vliegtuig wordt altijd verteld dat je in noodgevallen eerst het zuurstofmasker bij jezelf moet op zetten  voordat je iemand anders helpt om het op te zetten. Hoe beter je voor jezelf zorgt, hoe beter en zeker langer je ook voor anderen kunt zorgen. Vanaf dat moment werd het me duidelijk. Ik moest het goede voorbeeld geven om er voor te zorgen dat hij de baas zou worden over zijn leven met diabetes. Diabeteszorg werd voor mij een passie. Op mijn werk werd ik diabetesdeskundige assistente. Landelijk ging ik presentaties en trainingen verzorgen voor de apotheekketen waar ik werkte. Verder werd ik projectmedewerker van een firma in bloedglucosemeters.  Voor hen verzorgde ik metercontroledagen door het hele land, waarin ik apothekersassistentes coachte en de mensen met diabetes trainde in hun leven met Diabetes. 

Mijn Motivatie: Practice what you preach

Maar ook persoonlijk ging ik over stag. Alles wat ik kon veranderen, veranderde ik, regelmatiger zelfcontrole, meer lichaamsbeweging, gezonde voeding, contacten maken met lotgenoten en bovenal, mezelf nog verder ontwikkelen op het gebied van mijn Diabetes. Als laatste werd ik transparanter over mijn leven met Diabetes. Alleen zo kon ik het goede voorbeeld zijn voor onze zoon. Tot die tijd, hadden onze kinderen haast niet eens door wat de Diabetes van mij in hield.

DiabetesBaas

Er was een prettige bijkomstigheid die daardoor ontstond. Mijn leven veranderde, Ik voelde me fitter, gezonder en zat een stuk beter in mijn vel. Ik hoefde mijn leven met Diabetes niet meer alleen te leven. Door het delen met mijn lotgenoten ervoer ik dat ik niet alleen stond in mijn leven.  Ik leef nu mijn leven zo optimaal en prettig als maar mogelijk is. Door zelf de verantwoordelijkheid voor mijn leven met Diabetes terug te nemen, ben ik nu niet meer afhankelijk van anderen. Ik neem mijn eigen keuzes in wat ik denk dat het beste is voor mij en mijn leven met Diabetes. Ik werd de Baas over mijn leven met Diabetes, de DiabetesBaas.

 

Wees dankbaar voor alles wat je hebt, accepteer alles wat je niet hebt en creëer zelf alles wat je wilt. (Hal Elrod)

Je hebt altijd een keuze

Ik leerde dat ik altijd een keuze heb in mijn leven. Soms gebeuren er dingen die je niet kunt veranderen, ook al zou je dat heel graag willen. De Diabetes Mellitus is een onderdeel van mijn leven wat ik niet kan weghalen. Ik heb geen keuze in het wel of niet hebben van Diabetes, anders had ik gekozen voor geen Diabetes in mijn leven. Toch heb ik wel de keuze hoe ik omga met de Diabetes in mijn leven. Neem ik zelf de verantwoordelijkheid over mijn leven met diabetes of laat ik de diabetes mijn leven bepalen?

Door de Diabetes te accepteren in mijn leven en te kiezen voor het leven als DiabetesBaas is mijn leven fijn ondanks de aanwezige Diabetes. Ik geniet van mijn leven en doe alles wat ik  zou willen doen als ik geen Diabetes zou hebben. De Diabetes beperkt mij niet, het motiveert me juist om goed voor mezelf te zorgen en ten volle te genieten van alles wat ik wil doen in mijn leven.

Wat is jouw keuze om de DiabetesBaas te zijn? Laat het ons weten via het commentaarblok hier beneden. Zo kunnen we andere mensen weer helpen om ook de DiabetesBaas te worden!

 

Over de schrijver
Monique Lageweg is leefstijlcoach en eigenaar van het platform DiabetesBaas.nl. Haar missie is om mensen met diabetes meer bewust te maken van hun eigen kracht en de verantwoordelijkheid te nemen over hun diabetes. DiabetesBaas is een identiteit en leefstijl die mensen zich eigen kunnen maken. Via het platform, via haar coachingspraktijk en met haar boek, DiabetesBaas Haal het maximale uit jouw leven met diabetes, wil Monique mensen daarbij ondersteunen.
Reactie plaatsen