DiabetesBaas, waaruit bestaat dat eigelijk?
14 maart 2021 
5 min. leestijd

DiabetesBaas, waaruit bestaat dat eigelijk?

Diabetes en DiabetesBaas. Uit welke onderdelen bestaat DiabetesBaas? Je leven met Diabetes de Baas worden bestaat niet alleen uit één onderdeel, bijvoorbeeld meerdere keren per dag je bloedsuikers meten. Het is belangrijk om te weten waarom je dat moet doen. Je hebt de Kennis over diabetes en bijbehorende onderwerpen nodig.

Het is ook belangrijk dat je jezelf realiseert dat je zelf een Keuze moet gaan maken of je zelf verantwoordelijk wilt zijn voor jouw leven met Diabetes. Tot slot heb je de Kracht nodig om door te zetten om de keuze waar te maken en de kennis eigen te maken.

DiabetesBaas bestaat dus uit drie belangrijke K-onderdelen:

De Basis van DiabetesBaas zijn de drie cirkels Kennis, Keuze en Kracht.

Afbeelding 1: De Basis van DiabetesBaas zijn de drie cirkels Kennis, Keuze en Kracht.

Deze drie cirkels staan voor Kennis, Keuze en Kracht en zijn verbonden met elkaar. De verbindingen bestaan uit drie D-onderdelen, die staan voor Durven, Delen & Doen. Deze onderdelen staan voor het Durven zetten van stappen, het Delen van de ervaringen en het tot slot het gewoon Doen. Samen met de Kennis, Keuze en Kracht, vormen Durven, Delen en Doen de succesvolle DiabetesBaas.  Het centrale deel van de drie cirkels, waar alle onderdelen samen komen, Kennis, Keuze, Kracht en Durven, Delen en Doen, dat is de DiabetesBaas.

De verbinding tussen Keuze, Kennis en Kracht zijn Doen, Durven en  Delen.  Samen vormen zij de DiabetesBaas

Afbeelding 2: De verbinding tussen Keuze, Kennis en Kracht zijn Doen, Durven en  Delen.  Samen vormen zij de DiabetesBaas

Om daadwerkelijk je Diabetes de Baas te worden is het belangrijk om in al deze 6 onderdelen vaardig te zijn. Deze vaardigheid is noodzakelijk om steeds weer bij te blijven in de steeds snellere ontwikkelingen binnen de wereld van Diabetes. Deze vaardigheden zijn een onderdeel van je leven als DiabetesBaas.

1. Keuze

Als eerste kijken we naar de Keuze die je in je leven hebt. De Keuze om wel of niet Diabetes te krijgen heb je niet, immers je bent insuline afhankelijk en moet spuiten om te overleven. Je hebt echter wel een keuze hoe je met je leven met Diabetes omgaat en met voordelen en tegenslagen in het leven in het algemeen.

Je mentaliteit en houding ten opzichte van de diabetes en het leven in het algemeen zijn jouw keuze.

Uit eigen ervaring weet ik dat door positief te denken je meer succes hebt dan wanneer je negatieve gedachten hebt. Immers als je denkt dat het gaat lukken, gaat je energie naar de stappen die je daarvoor moet gaan zetten en kom je verder dan als je denkt ‘het lukt toch niet’.

Goed voor jezelf zorgen is belangrijk. Net zoals je in een vliegtuig ook altijd wordt verteld eerst het zuurstofmasker van jezelf op te zetten voordat je de ander helpt. Als je hen eerder helpt, ben je te laat voor jezelf en kun je daarna niemand meer helpen. Je geeft ze een heel groot cadeau door goed voor jezelf te zorgen. Op deze manier ben je een voorbeeld voor je dierbaren. Zij zullen trots zijn en respect hebben voor wat je bereikt. Jij hebt de keuze om nu goed voor jezelf te gaan zorgen.

2. Kracht

Jouw mentaliteit bepaalt hoe je met situaties in je leven omgaat. Het bepaalt ook hoe snel je jouw doelen in het leven bereikt. Succesvol zijn vraagt om een Krachtige mentaliteit, want dat stelt je in staat om jouw persoonlijke doelen te bereiken. Het motiveert je om door te gaan als het even tegenzit.

Als je over Kracht spreekt, spreek je ook over Veerkracht. Soms lukt het niet altijd om gedisciplineerd te zijn. Veerkracht is het vermogen om dan op dat moment weer door te gaan en je niet tegen te laten houden door teleurstelling in jezelf of juist in een ander. Veerkracht helpt jou om andere wegen te zoeken, zodat je jouw doel wel kunt bereiken.

3. Kennis

Als je Kennis hebt van wat de invloed is van Diabetes op jouw leven, ben je in staat om de keuze te maken om hier iets mee te doen.

Nelson Mandela (1918-2013) zei ooit: ‘Educatie is het krachtigste wapen dat we kunnen gebruiken om de wereld te veranderen’.

Wat voor de wereld geldt, geldt ook voor ons leven. Als we leren over alles wat met Diabetes te maken heeft, zijn we in staat om ons leven ten gunste van ons zelf te veranderen.

4. Durven

Vertrouw in jezelf. Je zult nu misschien denken ik kan het niet. Je zult zien dat als je begint met je stappen te zetten, dan zal jouw zelfvertrouwen gaan groeien. Je begint te geloven in je eigen kunnen en je ervaart dat je steeds bij kunt leren. Jij bent de moeite waard om in jezelf te vertrouwen.

Ook jij hebt de moed en durft dingen te doen waar je tegenop ziet. Als je een duidelijk doel voor ogen hebt, is moed gemakkelijker te verkrijgen en vast te houden omdat je weet waar je het voor doet. Voldoende moed om de volgende stap te zetten. Je hoeft immers niet in een keer het hele pad af te lopen.

5. Doen

Kun jij je de DiabetesBaas mentaliteit eigen maken? Misschien denk je “waarom zou ik”, of denk je juist “waarom niet”.  Als je zelf nu het initiatief neemt heb je het ook zelf in de hand en wacht je niet meer op wat er komt. Want wat er op je weg komt is meestal niet hetzelfde als wat je wilt.

Pippi Langkous: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’

Gewoon Doen, het initiatief nemen om de vaardigheden eigen te maken. Zet de eerste stap, je zult zien dat je meer kunt dan je denkt. Door kleine stapjes te maken, zodat je alles kunt overzien, zul je successen behalen. Daardoor ontwikkel je de discipline om het vol te houden.

Discipline is een woord wat veel weerstand bij ons opwekt, want we zien discipline vaak als iets van “moeten”. Als we weten waar we het voor doen, maakt het volhouden om ergens een gewoonte van te maken gemakkelijker. Door de discipline ben je in staat om dat uiteindelijke doel te behalen.

6. Delen

Je zult tijdens het aanleren van de vaardigheden ervaren dat je veel leert van lotgenoten die hun ervaringen in hun leven met Diabetes met jou delen. Dit zijn onderwerpen die vaak voor een zorgverlener onbekend terrein zijn. Immers zij weten, als zij zelf geen diabetes hebben, niet hoe je een leven met diabetes in de praktijk ervaart.

De zorgverleners hebben erg veel theoretische kennis. Het komt echter voor dat ze zich niet bewust zijn van het leven met diabetes in de praktijk. Soms zijn er zorgverleners die zich goed kunnen inleven, of gaan ze zelfs zo ver dat ze hun eigen therapie gedurende een aantal weken bij zichzelf gaan uitproberen. Deze gedrevenheid om meer begrip te krijgen voor hun patiënten is fantastisch. Zo weten ze dat het leven in de praktijk toch vaak anders is dan de theorie die ze hebben geleerd.

Op jouw weg naar DiabetesBaas ervaar je wat voor jou wel en niet werkt. Je leert door uit te proberen wat wel of niet bij jou past. Deze ervaringen zijn ervaringen die anderen ook weer kunnen helpen om hun leven met Diabetes de Baas te worden en zich ook de vaardigheden van de DiabetesBaas eigen te maken.

Weet jij nog een belangrijk onderdeel die past bij de DiabetesBaas? Laat het ons weten via het commentaar blok hier beneden. Zo kunnen we andere mensen weer helpen om ook de DiabetesBaas eigen te maken!

Over de schrijver
Monique Lageweg is leefstijlcoach en eigenaar van het platform DiabetesBaas.nl. Haar missie is om mensen met diabetes meer bewust te maken van hun eigen kracht en de verantwoordelijkheid te nemen over hun diabetes. DiabetesBaas is een identiteit en leefstijl die mensen zich eigen kunnen maken. Via het platform, via haar coachingspraktijk en met haar boek, DiabetesBaas Haal het maximale uit jouw leven met diabetes, wil Monique mensen daarbij ondersteunen.
Reactie plaatsen