DiabetesBaas, 8 Inzichten tijdens de Camino
15 juli 2019 
in Kennis
5 min. leestijd

DiabetesBaas, 8 Inzichten tijdens de Camino

Diabetes inzichten tijdens de Camino. In een vorige blog schreef ik al over de Diabetes Challenge van de Bas van de Goor Foundation. De We Hike 2 Change Diabetes Challenge. Deze pelgrimstocht wordt ook wel de Camino genoemd. Camino betekent weg of pad in het Spaans. Als je onderweg op deze pelgrimsroute andere pelgrims passeert wens je elkaar Bon Camino (Frans) of Buen Camino (Spaans). De letterlijke vertaling is ‘het juiste spoor’. Tijdens de pelgrimstocht bedoel je dat je de ander een goede tocht toewenst.

Tijdens deze 6 daagse wandeltocht hebben we iedere dag een evaluatie van de wandel-dag gehad. Tevens bespraken we onze ervaringen wat betreft de diabetes van die dag. Ook andere vragen over diabetes kwamen naar voren. Dit diabetes-uurtje was enorm waardevol voor ons allemaal en hier hebben we veel geleerd. Graag deel ik de 8 belangrijkste inzichten die ik in deze week heb gekregen met jullie.

Mijn 8 DiabetesBaas inzichten tijdens de Camino 

 suikerklontjes1. Suiker (glucose) in het bloed:

In een gezond lichaam zit er normaal gesproken in 5 liter bloed ongeveer 2,5 klontjes suiker opgelost. Gemiddeld wegen klontjes suiker 3,9 gram. Om optimaal te functioneren hebben we gemiddeld 9,75 gram per 5 liter bloed suiker nodig. Deze kennis geeft je inzicht. Je wordt jezelf bewust dat de hoeveelheid suiker die we binnen krijgen best wel heel groot is. Zeker ten opzichte van de hoeveelheid die we normaal ons lichaam nodig hebben.

 

Je bent uniek , er is niemand zoals jij; dat alleen al maakt je buitengewoon waardevol!

2. Jij bent uniek in de wereld:  

Zelf ervaren maakt je bewuster dat iedereen anders is. Krijg je een behandeladvies om op een bepaalde manier te reageren blijf dan steeds met zelfcontrole alert of dit advies voor jou passend is of dat je er nog aan moet sleutelen. Wat voor de één geldt kan voor de andere persoon wel eens niet helemaal passend zijn. Immers geen mens is identiek. We verschillen in geslacht, gewicht, lengte, stofwisseling, eten andere voedingsstoffen of reageren anders op voeding, en zo zijn er nog vele andere verschillen die van invloed kunnen zijn op de uitwerking van een advies. Ervaringen van starten met eenzelfde bloedsuiker van rond de 8 en na een yoghurt en een appel na een uur eindigt de een met 12.7 en de ander met 3,9.

“Kennis is Macht en Kennis Delen is Kracht!”

3. Leren door te delen: 

Door je diabetes ervaringen te delen leer je heel veel van elkaar. Je krijgt zo meer kennis over diabetes en kennis over omgaan met diabetes. Deze kennis zorgt ervoor dat je meer en meer de baas wordt over je leven met diabetes. Je krijgt begrip voor elkaar en omdat je ervaart dat meer mensen bepaalde ervaringen hebben, krijg je ook meer begrip voor jezelf en voelt je minder alleen in je leven met diabetes. Je ervaart een groter welbevinden.

4. Samen staan we sterk(er): 

Tijdens de gehele Camino merk je steeds weer dat je een belangrijk onderdeel deelt, dat je vaak niet kunt delen met mensen die geen diabetes hebben. Dit contact maakt dat je jezelf minder alleen voelt omdat je weet dat je niet alleen staat in je ervaringen met diabetes. Zelfs met de Spanjaarden ervaar je ondanks de taalbarrière een gezamenlijke klik. Je strijdt voor dezelfde uitkomst. Doordat je erkent en herkent kun je elkaar ook helpen in situaties van bijvoorbeeld hypo’s en dergelijke.

To measure is to know. If you can not measure it, you can not improve it! (Lord Kelvin)

5. Meten is Weten: 

Check tijdens een activiteit iedere 45 minuten – 1 uur je bloedsuiker en neem maatregelen om het komende uur zonder problemen door te komen. Ik heb ervaren dat 45 minuten tot 1 uur lopen en dan controleren voor mij een perfecte manier is om een route te lopen. De eerste break was kort (5 minuten was mogelijk dankzij de sensor), de tweede break iets langer (15 – 30 minuten, afhankelijk van eventuele beschikbare koffie ;)). Natuurlijk controleer je bij iedere twijfel tussendoor ook nog eens, misschien heb je meer (of juist minder) energie verbrand dan je had verwacht en moet je dus eerder corrigeren.

” The truth won’t set us free until we develop the skills and the moral courage to use it.” (Margaret Heffernan TED)

6. Gissen is Missen:

Bij ons diabetes uurtje waren we lang niet allemaal goed op de hoogte van het hoeveelheid extra energieverbruik tijdens het stevig wandelen (hiken).  Daardoor hadden vele van ons veel te veel hypomateriaal bij zich. Zo leerden we dat bij een stevige wandeling van ongeveer 5 – 6 uur verbruik je maximaal 1000 calorieën extra per dag dan dat je normaal gebruik verbruikt. Op basis daarvan weet je ook dat je niet eens zo heel veel extra hypo behandel materiaal hoeft mee te nemen/te gebruiken. Daarbij blijft het natuurlijk belangrijk om steeds weer te controleren wat de stand van zaken is en eventueel bij pompgebruik de basaal-stand lager of hoger zetten.

I am in charge of how i feel and today i am choosing happiness!

7. Positief denken kun je door ook de andere kant te zien:

Wij, mensen met diabetes in Nederland, zijn bevoorrecht met de situatie rond zelfmanagement van onze diabetes. We zijn in staat om zelf te bepalen wat we wel of niet kunnen en mogen, waardoor we aan zelfmanagement kunnen doen. We hebben (als we dat willen) de beschikking over alle kennis die we nodig hebben voor zelfmanagement. De afstand tot de meeste internisten en diabetesverpleegkundigen is laagdrempeliger dan in menig ander land, waardoor we goed voor onszelf op kunnen komen en op die manier de best mogelijke zorg kunnen krijgen die we nodig hebben. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Spanjaarden, waar de afstand tot de internist enorm groot is. Zij hebben lang niet de mogelijkheden en begeleiding zoals waar wij gebruik van kunnen maken. Met als grote uitzondering natuurlijk Alberto Diez, de internist die in Spanje alle mensen met diabetes stimuleert om zelf het heft in handen te nemen. Hij is in Spanje de voorloper op het gebied van stimuleren van zelfmanagement voor Spanjaarden met diabetes.

Welke stap ga jij vandaag zetten?

8. Je kunt meer dan je denkt!

Als je diabetes hebt ben je in staat om uitdagingen in je leven aan te gaan en te volbrengen. Juist in de tegenwoordige tijd is het mogelijk dank zij de medische ontwikkelingen als zelfcontrole. Tevens is het hebben van kennis van je lichaam, diabetes en ervaren wat lichaamsbeweging, stress en andere situaties met jou en de diabetes doen een belangrijk onderdeel om de uitdaging tot een succes te volbrengen.

Welk inzicht heb jij over diabetes en lichaamsbeweging wat je met ons zou willen delen? Laat het ons weten hieronder in het reactievlak. Door te delen kunnen we andere mensen met diabetes ook weer verder helpen en leren we  nog meer van elkaar.

Over de schrijver
Monique Lageweg is leefstijlcoach en eigenaar van het platform DiabetesBaas.nl. Haar missie is om mensen met diabetes meer bewust te maken van hun eigen kracht en de verantwoordelijkheid te nemen over hun diabetes. DiabetesBaas is een identiteit en leefstijl die mensen zich eigen kunnen maken. Via het platform, via haar coachingspraktijk en met haar boek, DiabetesBaas Haal het maximale uit jouw leven met diabetes, wil Monique mensen daarbij ondersteunen.
Reactie plaatsen