Diabetes Challenge

Diabetes is soms een echte challenge, een challenge die je wilt overwinnen. In juni 2017 heb ik deelgenomen aan de We Hike 2 Change Diabetes Challenge. De Bas van de Goor Foundation organiseerde deze Challenge. Gedurende 6 dagen liepen we een deel van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. We gingen met een groep van 20 Nederlanders en 30 Spanjaarden die allemaal diabetes hadden.  Dagelijks liepen we tussen de 15 en 25 km. We zijn gestart in Astorga en bereikten na 6 dagen O’ Cebreiro. Vanuit O’ Cebreiro gingen we met de bus tot 6 km voor Santiago. Vanaf dat punt overbrugden we deze laatste kilometers lopend tot de kathedraal van Santiago de Compostella.

diabetes en het effect van lichaamsbeweging

We hadden tijdens deze pelgrimstocht te maken met diverse omstandigheden waar wij als Nederlanders niet echt aan gewend zijn. Het weer was heerlijk, zo rond de 30 graden. Toch voor ons wel een belangrijke factor om rekening mee te houden. We hadden te maken met hoogteverschillen die we op sommige dagen moesten overbruggen. Voor ons als Nederlanders ook geen dagelijkse kost in ons vlakke Nederland. De belangrijkste factor waar we als deelnemers allemaal te maken mee hadden was Diabetes.

Waarom heb ik besloten om aan de We Hike 2 Change Diabetes Challenge mee te doen?

Toen de kinderarts bij mij in ’79 diabetes type 1 constateerde, adviseerde men mij om direct te stoppen met individuele sporten. Alleen teamsport was nog een optie om aan deel te nemen en liefst niet een te actieve teamsport. Het was een wereld van verschil bij de start van de behandeling van onze zoon. De kinderarts stelde in 2008 zijn diabetes type 1 diagnose. Hij kreeg juist het advies om regelmatig aan lichaamsbeweging te doen.

Gelukkig wordt er tegenwoordig op een geheel andere wijze omgesprongen met mensen bij wie ze diabetes vaststellen Een belangrijk verschil in  behandeling is natuurlijk de mogelijkheid tot zelfcontrole, wat het mogelijk maakt om adequaat op de situatie in te spelen. Ook is men zich bewust geworden van de vele voordelen van lichaamsbeweging. Kennis leidt tot hernieuwde inzichten. Deze kennis is onmiskenbaar de basis geweest voor de grote verandering in advies. Net zoals de ontwikkeling van zelfcontrole.

“Zelfmanagement = Zelfverantwoordelijk”

Vanaf het moment dat zelfcontrole beschikbaar kwam was er de mogelijkheid om aan zelfmanagement te gaan doen. Het heeft bij mijzelf wel even geduurd voordat ik daar mee om kon gaan. Immers daarvoor was je altijd afhankelijk van wat de arts je aan behandeling adviseerde. Zelfmanagement betekende dat je zelfverantwoordelijk was voor jouw eigen leven. Voordat ik begreep dat zelfmanagement mijn leven een stuk aangenamer maakt ging daar wel wat tijd over heen. Ook niet alle artsen zaten te wachten op eigengereide mensen met diabetes die zichzelf wel even managen. 

Bewust zijn van eigen verantwoordelijkheid geeft vrijheid

Aan het einde van de vorige eeuw kreeg ik steeds meer bewustzijn van mijn eigen verantwoordelijkheid. Ik had ineens de mogelijkheid om door middel van zelfcontrole uitdagingen aan te gaan. Eind 2002 kwam er vanuit de Diabetesvereniging de uitnodiging om gezamenlijk de vierdaagse van Nijmegen te gaan lopen in 2003. Deze kans heb ik aangegrepen en samen met andere lotgenoten durfde ik deze uitdaging aan te gaan. Zonder de hulp van de DVN en alle betrokkenen had ik het niet gehaald.

“Zelf de Baas zijn over je leven met Diabetes”

Toen in 2008 Diabetes werd vastgesteld bij onze zoon, had ik inmiddels wel geleerd dat zelfmanagement een belangrijke factor is om je leven met diabetes zelf te beheersen. Zelf de baas te zijn over je leven met diabetes, dan moet je wel bewust zijn dat je zelf verantwoordelijk bent voor je leven met diabetes. Alleen het inpassen van regelmatige lichaamsbeweging was door de waan van de dag soms wel heel erg lastig om vol te houden.

Omdat het voor mij lastig was om de lichaamsbeweging in mijn leven in te passen, wilden we onze zoon zo snel mogelijk inspireren om de lichaamsbeweging/sport in zijn leven met diabetes in te passen. Dat sporten een gewoonte was zoals bijvoorbeeld tandenpoetsen. Binnen een half jaar na de diagnose was hij al op de allereerste sportdag van de Bas van de Goor Foundation en ook daarna heeft hij aan diverse sportactiviteiten meegedaan, zoals een sportkamp en sport-clinics. We hebben in ieder geval bereikt dat hij een groot sportfanaat is en nu bijvoorbeeld kitesurf-instructeur is.

diabetes behandeling tijdens camino

Begin 2017 kregen we de uitnodiging om samen deel te nemen aan de We Hike 2 Change Diabetes Challenge. Een challenge om een sponsorbedrag te verzamelen zodat de Bas van de Goor Foundation kosteloos activiteiten voor kinderen met diabetes kan blijven organiseren. Maar ook een challenge om gedurende zes dagen de gemiddeld zo’n 20 km per dag te lopen door het berg/heuvel achtige landschap vna Noord-Spanje. 

Juist wij samen kunnen andere mensen met diabetes inspireren hoe belangrijk lichaamsbeweging is en aan hen laten zien welke positieve invloed het heeft op je leven met diabetes.

Waarom kies ik voor de leefstijl van de DiabetesBaas?

  • Ik ben beter in staat om anderen te helpen omdat ik in de basis goed voor mezelf zorg. Ik toon hen het goede voorbeeld en mijn man en kinderen zijn trots op mij.
  • Door de DiabetesBaas leefstijl ben ik in staat om dingen te doen ondanks dat ik er tegen op zie. Dit komt omdat ik het vertrouwen heb dat ik het met de discipline die ik laat zien voor elkaar krijg. Stapje voor stapje kom ik verder. Zeker ook tijdens de Camino heb ik weer ervaren dat ik veel meer kan dan ik zelf dacht. Achteraf ben ik enorm trots dat ik, ondanks mijn enorme hoogtevrees, toch een hele steile klim heb weten te volbrengen.
  • Ik heb de discipline om de DiabetesBaas leefstijl vol te houden, omdat ik weet wat mijn beloning is. Ik ervaar, omdat ik kennis heb over Diabetes en aanverwante dingen, dat ik gemotiveerd ben om het vol te houden.diabetes wat heb je nodig voor wandelen
  • Ook ik heb wel eens een off day. Toch laat ik me niet uit het veld slaan omdat ik veerkrachtig ben. Door mijn veerkracht weet ik dat dit helemaal niet erg is. Ik hoef niet helemaal opnieuw te beginnen bij nul. Ik ga gewoon verder waar ik was gebleven. Met de veerkracht weet ik toch weer verder te gaan waar ik even was blijven steken.
  • Doordat ik zelf het heft in handen neem, ben ik in staat om mijn eigen weg te kiezen. Ik neem het initiatief en wacht niet af wat er op mijn weg komt. Dat laatste is vaak niet hetgeen waar ik op zit te wachten. Vaak is het toch net anders dan hetgeen waar ik zelf voor kies.
  • Ik ben mezelf en hou onvoorwaardelijk van mezelf. Echt zijn is voor mij belangrijker dan om perfect te zijn. Ik vertrouw in mezelf en weet dat ik veel meer kan bereiken dan ik in eerste instantie dacht. Ik geloof en ervaar dat ik iedere dag weer bij leer.

 

Wat is voor jou de belangrijkste reden om te kiezen voor de DiabetesBaas leefstijl? Laat het ons weten hieronder in het reactievlak. Door te delen kunnen we andere mensen met diabetes ook weer verder helpen en leren we  nog meer van elkaar.

Over de schrijver
Monique Lageweg is leefstijlcoach en eigenaar van het platform DiabetesBaas.nl. Haar missie is om mensen met diabetes meer bewust te maken van hun eigen kracht en de verantwoordelijkheid te nemen over hun diabetes. DiabetesBaas is een identiteit en leefstijl die mensen zich eigen kunnen maken. Via het platform, via haar coachingspraktijk en met haar boek, DiabetesBaas Haal het maximale uit jouw leven met diabetes, wil Monique mensen daarbij ondersteunen.
Reactie plaatsen