Diabetes en 9 Tips voor je boodschappen(briefje)
11 oktober 2020 
in Voeding
4 min. leestijd

Diabetes en 9 Tips voor je boodschappen(briefje)

Diabetes en boodschappen. In blog 4 schreef ik over het dieet van de DiabetesBaas, waarbij duidelijk werd dat gezonde voeding je boodschappenlijstje bepalen.  Maar wat zijn nu de belangrijkste tips voor het kopen van de juiste voedingsmiddelen

De laatste tijd komt er veel in het nieuws over het gebruik van koolhydraten. Er zijn zelfs berichten over de schadelijkheid van koolhydraten ten opzichte van vetten. Inmiddels zijn er al onderzoeken waarbij duidelijk wordt dat te veel koolhydraten leiden tot overgewicht. De onderzoekers trekken de conclusie dat het optimale voedingspatroon bestaat uit: niet te veel koolhydraten in combinatie met een gematigde hoeveelheid verzadigd vet. 

Het lichaam zet het overschot aan koolhydraten om in vetweefsel

Bij Diabetes is het belangrijk om te realiseren dat het gebruik van koolhydraten voor een groot gedeelte bepaald hoeveel insuline het lichaam nodig heeft om deze koolhydraten te gebruiken als brandstof voor het lichaam. Hoe meer koolhydraten er ingenomen worden, des te meer insuline is er nodig. Bij te veel inname van koolhydraten worden deze omgezet in vetweefsel en veroorzaakt overgewicht. Juist dit overgewicht is risicovol en de veroorzaker van van veel problemen

“Zorg voor je lichaam. Het is de enige plek die je hebt om in te wonen.” (Jim Rohn)

Als je boodschappen doet of een boodschappenlijstje maakt, is het handig om te weten waar je rekening mee kunt houden om zo gezond mogelijk je boodschappen in te slaan.  Inmiddels heb ik al heel wat tips en handigheidjes geleerd. Graag deel ik de. belangrijkste inzichten die ik de afgelopen jaren heb gekregen met jullie.

9 DiabetesBaas Tips voor een gezond boodschappenlijstje

1. Doe je boodschappen met een volle maag

Met een volle maag, ben je minder geneigd om de boodschappenkar te vullen met allerlei lekkere (vaak minder gezonde) aanbiedingen.

2. Koop zoveel als mogelijk onbewerkte producten

Onbewerkte producten zijn de oorspronkelijke producten die verder niets bevatten dan hetgeen wat het is. Een bewerkt product heeft één of meerdere bewerkingen zoals koken, bleken, logen enzovoorts. Hoe en waarmee dit wordt gedaan is vaak onduidelijk omdat men niet verplicht is om dit te vermelden. Je weet daarom niet wat de technische hulpstoffen en de achtergebleven reststoffen zijn in het bewerkte product.  Sterk bewerkte producten worden sterk afgeraden omdat iedere bewerking zorgt voor achteruitgang in voedingswaarde.onbewerkte producten verse groente en fruit

3. Kies zo veel als mogelijk is voor verse groenten en fruit

Koop je groenten zo veel als mogelijk vers. Groeten in pot of blik bevatten vaak toevoegingen, zoals suiker of conerveringsmiddelen. Dagelijks 400 gram groente, eventueel verdeeld over meerdere maaltijden is tegenwoordig het advies. Veel verse groenten leveren in verhouding weinig koolhydraten en er zijn ook voldoende fruitsoorten te vinden die ook een lagere koolhydraatinhoud hebben.

water met fruitsmaak4. Koop geen frisdranken

Frisdrank bevat of veel suiker, vaak wel 7 klontjes per glas of juist vervangende zoetstof. Er is één drank die je bijna zonder nadenken kunt drinken en dat is water. Voeg voor variatie eens wat vers fruit of munt toe. Verder zijn ook thee en koffie(met mate) zonder toevoegingen een perfecte dorstlesser.

verse kruiden5. Koop verse kruiden

Er zijn veel kruiden die een effect hebben op de gezondheid van het lichaam. Sommige kruiden kunnen helpen bij de bijwerkingen van de behandeling van kanker. Kruiden kun je royaal gebruiken. Zo weten we dat knoflook, kummel, komijn, saffraan en rozemarijn bijzonder gezond zijn. Net zoals peterselie, gember, rode peper, tijm, basilicum, oregano, lavas en sereh. Er zijn ook kruiden die het risico op kanker verminderen en de groei van de cellen vertragen. Zoals Kurkuma, dat een bestanddeel is van kerrie.

noten assortie6. Kies voor ongezouten noten

Noten zijn een gezonde snack die ook veel gezonde onverzadigde vetten bevatten, waardoor ze vrijwel geen olie meer opneemt. Het gaat om ongebrande, gebrand en geroosterde ongezouten noten. Omdat we met ons gewone voedingspatroon al meer dan genoeg van de benodigde 7 gram zout binnen krijgen, zijn de ongezouten noten de beste keuze.

zalm7. Probeer minimaal 2 x per week vette vis te eten

In vis zit een speciaal soort vet  dat de kans op hart- en vaatziekten vermindert. Verder is het een belangrijk bestanddeel voor onze hersenen en ogen. Voldoende inname van visolie, zou ook het concentratievermogen verhogen. Verder zitten er belangrijke mineralen in de vette vis, zoals jodium en selenium. De vette vissoorten zijn bijvoorbeeld makreel, zalm, paling, haring, sardines en forel. De gefrituurde vissoorten zoals een lekkerbekje vallen niet onder de gezonde vette vissoorten. Het frituurvet is een laagje vet waar geen visolie in zit.

 

snoepworteltje8. Gezonde snacks

Bloemkoolroosjes, worteltjes, komkommer, tomaatjes, tegenwoordig kun je allerlei snack-groenten krijgen. Op deze manier kun je gezond snacken en krijg je ongemerkt al gauw zonder veel moeite de aangeraden 400 gram groenten per dag binnen.

variatie op de markt9. Pas variatie toe in je voedingspatroon

Het is goed om te variëren met je voedingspatroon omdat elk voedingsmiddel een eigen en unieke samenstelling heeft. Zo bevat fruit vaak veel vitamine c en veel voedingsvezels (zeker als je met schil eet). De zuivelproducten bevatten juist veel eiwit en calcium. Als je varieert krijg je van alle voedingsstoffen binnen die jouw lichaam nodig heeft om fit en gezond te blijven. Combinaties van voedingsmiddelen verhogen ook weer de opname van elkaars voedingsstoffen. Zoals bijvoorbeeld vitamine C dat de opname van ijzer verhoogt. Tot slot zorgt variatie van eten voor meer smaakbeleving.

Welke tip voor gezond boodschappen doen wil jij nog delen met ons? Laat het ons weten hieronder in het reactievlak. Door te delen kunnen we andere mensen met diabetes ook weer verder helpen en leren we  nog meer van elkaar.

Over de schrijver
Monique Lageweg is leefstijlcoach en eigenaar van het platform DiabetesBaas.nl. Haar missie is om mensen met diabetes meer bewust te maken van hun eigen kracht en de verantwoordelijkheid te nemen over hun diabetes. DiabetesBaas is een identiteit en leefstijl die mensen zich eigen kunnen maken. Via het platform, via haar coachingspraktijk en met haar boek, DiabetesBaas Haal het maximale uit jouw leven met diabetes, wil Monique mensen daarbij ondersteunen.
Reactie plaatsen