ulcus bij diabetes

Ulcus

Zweren

Diabetes geeft meer kans op infecties en zweren. Zweren zijn open wonden op de huid die niet genezen zoals zou moeten. Meestal ontstaan de zweren op de voeten of benen, maar ze kunnen zich ook op andere plaatsen vormen, zoals de handen of in huidplooien op de buik. Er zijn verschillende redenen waarom diabetes de kans op het krijgen van zweren verhoogt. 

Oorzaak

Een van de belangrijkste symptomen van diabetes is een hoge bloedglucosewaarde. Na verloop van tijd kan een hoge bloedsuikerspiegel de zenuwen en bloedvaten beschadigen. Dat vermindert de bloedstroom (vooral naar je handen, voeten en ledematen), waardoor het moeilijker wordt om zweren en snijwonden te genezen. Deze verminderde bloedstroom geeft ook meer risico op infectie. Er is hier sprake van een perifere arteriële aandoening, die de bloedtoevoer naar je benen en voeten vermindert.

Locatie

Voetzweren zijn een veel voorkomende complicatie van slecht gecontroleerde diabetes, die ontstaat als gevolg van het afbreken van huidweefsel en het blootleggen van de onderliggende lagen. Ze komen het meest voor onder je grote tenen en de ballen van je voeten, en ze kunnen je voeten tot op de botten beïnvloeden.

Voorkomen

Alle mensen met diabetes kunnen voetzweren en voetpijn ontwikkelen, maar goede voetverzorging kan hen helpen dit te voorkomen. Behandeling voor diabetische voetzweren en voetpijn varieert afhankelijk van de oorzaak. Als je diabetes hebt wordt geadviseerd om voetpijn of ongemak met je zorgverlener te bespreken om ervoor te zorgen dat het geen ernstig probleem is. Zodra het ernstiger is kunnen geïnfecteerde zweren leiden tot amputatie als ze worden verwaarloosd. Omdat veel mensen die voetzweren ontwikkelen, het vermogen om pijn te voelen hebben verloren, is pijn geen veel voorkomend symptoom. Vaak is het eerste wat je opvalt zijn vocht op je sokken, dit is van het wondvocht. Roodheid en zwelling kunnen ook worden geassocieerd met de ulceratie en, als deze aanzienlijk is gevorderd, kan geur aanwezig zijn.

Genezing

Voor een optimale genezing moeten zweren, vooral die aan de onderkant van de voet, worden “ontlast". Er kan worden geadviseerd om speciale voetuitrusting, of een brace, gespecialiseerde castings te dragen of een rolstoel of krukken te gebruiken. Deze apparaten verminderen de druk en irritatie naar het gebied met de zweer en helpen het genezingsproces te versnellen. 

Vochtig wondmilieu

De wetenschap van wondverzorging is de afgelopen tien jaar aanzienlijk verbeterd. Waar vroeger werd geadviseerd “laat maar aan de lucht drogen”, weet men nu dat deze uitdroging juist schadelijk is voor genezing. We weten dat wonden en zweren sneller genezen, met een lager risico op infectie, als ze bedekt en vochtig worden gehouden. 

Niet weken

Het gebruik van jodiumoplossing, waterstofperoxide, bubbelbaden en weken worden niet aanbevolen, omdat deze praktijken tot verdere complicaties kunnen leiden. Passende wondbehandeling omvat het gebruik van verbandmiddelen en lokaal aangebrachte medicijnen. De producten waarvan is aangetoond dat ze zeer effectief zijn bij het genezen van voetzweren zijn zeer groot in variatie. Het strak beheersen van bloedglucose is van het grootste belang tijdens de behandeling van een diabetische voetzweer. Nauwe samenwerking met de zorgverlener om de bloedglucose onder controle te houden, zal de genezing verbeteren en het risico op complicaties verminderen.