diabetes en tijdelijk ookprobleem

Tijdelijke oogproblemen

Incidenteel

Tijdelijk oogprobleem zijn incidentele problemen die kunnen worden veroorzaakt door hoge bloedsuikerspiegels. Hoge bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat de lens van het oog opzwelt, waardoor uw vermogen om te zien verandert. Om dit soort wazig zien te corrigeren, moet u uw bloedsuiker terug in het doelbereik brengen. Voor veel mensen is dit van 4 mmol/L tot 7,2 mmol/L vóór de maaltijd en minder dan10 mmol/L één tot twee uur na het begin van een maaltijd. 

Wazigheid door hyperglykemie

Tijdelijke wazigheid gebeurt om een andere reden. Bij een persoon met diabetes kan vloeistof in en uit het oog bewegen als gevolg van hoge bloedsuikerspiegels. Hierdoor kan de ooglens opzwellen. Als de vorm verandert, ontstaat wazigheid, omdat de lens het deel is dat licht op de achterkant van het oog focust. Dit probleem op korte termijn lost meestal op wanneer de bloedsuikerspiegel daalt.

Wazigheid door hypoglykemie

Diabetes kan ook op korte termijn wazigheid veroorzaken als de bloedsuikerspiegel te laag wordt. Lage bloedglucose kan het voor de hersenen moeilijk maken zich te concentreren op wat het oog ziet. Het gezichtsvermogen wordt meestal weer normaal wanneer de glucosespiegel stijgt. Voor mensen die medicatie nemen om insuline in het lichaam te verhogen, kan het veranderen van de timing van voedsel of een verandering in activiteitsniveaus leiden tot lage bloedsuikerspiegels. Wazigheid door lage bloedsuikerspiegel is niet het gevolg van veranderingen in het oog. In plaats daarvan is het dus te wijten aan de manier waarop hypoglykemie de hersenen beïnvloedt.

Ernstig

Wazig zien kan ook een symptoom zijn van ernstigere oogproblemen als dit niet door de arts is gecontroleerd. Ongecontroleerde diabetes op lange termijn kan leiden tot hoge bloedsuikerspiegels die na verloop van tijd kleine bloedvaten beschadigen. Deze schade kan leiden tot problemen met een deel van het oog dat het netvlies wordt genoemd. Dit kan wazig zien veroorzaken. 

Complicaties

Wazig zien kan het gevolg zijn van zowel korte- als langetermijncomplicaties van diabetes. Langdurige oogproblemen komen voort uit schade aan de bloedvaten in het netvlies van een of beide ogen als gevolg van hoge bloedsuikerspiegels in de loop van vele jaren. Deze complicaties zijn niet tijdelijk, maar behandeling kan hun progressie vertragen. Wazigheid op korte termijn, vanwege hoge of lage bloedsuikerspiegel, is tijdelijk en zal verdwijnen wanneer de bloedsuikerspiegel weer normaal wordt. 

Oogarts

Een algemene zorgverlener voert geen jaarlijkse oogcontrole uit voor mensen met diabetes. In plaats daarvan voert een oogarts dit specialistische onderzoek uit. Een oogarts kan vervolgens eventuele problemen behandelen. Alleen oogartsen kunnen een ziekte van het netvlies behandelen. De specialist kijkt naar de achterkant van het oog, het zogenaamde netvlies, nadat de pupil groter is gemaakt met een medicijn dat in oogdruppels wordt toegediend.