diabetes en infectie

Infecties

Gevoelig

Mensen met diabetes zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van infecties, omdat hoge bloedglucosespiegels de afweer van het immuunsysteem van de patiënt kunnen verzwakken. Bovendien verhogen sommige diabetes-gerelateerde gezondheidsproblemen, zoals zenuwbeschadiging en verminderde bloedtoevoer naar de ledematen, de kwetsbaarheid van het lichaam voor infecties.

Gist en bacterie

Wanneer je diabetes hebt, ben je vooral gevoelig voor voetinfecties, schimmelinfecties, urineweginfecties en infecties van de chirurgische site. Bovendien hebben gistcellen (Candida albicans) meer kans om de slijmvliezen (bijv. Mond, vagina, neus) bij mensen met diabetes te koloniseren. Deze Candida-cellen interfereren dan met de normale infectiebestrijdende werking van witte bloedcellen. Met witte bloedcellen aangetast, kan Candida ongecontroleerd repliceren, wat schimmelinfecties veroorzaakt. Hoge bloedglucosespiegels dragen bij aan dit proces.

Hogere kans

]Mensen met diabetes maken meer kans op infectie dan iemand zonder diabetes, omdat de afweer bij diabetes verzwakt kan zijn. Studies hebben aangetoond dat zelfs degenen met een minimaal verhoogde bloedsuikerspiegel slechtere resultaten met infecties ervaren. In het ziekenhuis opgenomen patiënten die diabetes hebben, hebben niet noodzakelijkerwijs een hoger sterftecijfer als gevolg van infecties, maar ze hebben wel te maken met langere hospitalisatie- en hersteltijden.

Voorkomen

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om infecties te voorkomen, is zorgvuldige voetverzorging. Naast het dragen van schoenen en sokken om kleine stoten en krassen te voorkomen, onderzoek je dagelijks je voeten op eventuele blaasjes, snijwonden, krassen, zweren of andere huidproblemen die een infectie kunnen veroorzaken. Zorgvuldige voet- en huidverzorging is belangrijk om ervoor te zorgen dat kleine snijwonden en schaafwonden niet veranderen in huidzweren die in de bloedbaan kunnen migreren en grote problemen kunnen veroorzaken.

Hygiene

Goede urine-hygiëne, vooral voor vrouwen, kan de kans op urineweginfecties helpen minimaliseren. Dit omvat een goede toilethygiëne, snel urineren na geslachtsgemeenschap, regelmatig legen van de blaas en voldoende vochtinname.

Probiotica

Gistinfecties kunnen vaak worden vermeden door goede vaginale zorg. Dit kan het vermijden van spermiciden en douches omvatten. Het eten van voedingsmiddelen met actieve culturen, zoals probiotica of yoghurt die Acidophilus bevat, kan nuttig zijn om schimmelinfecties te voorkomen.

Vroege diagnose

Vroege diagnose en snelle behandeling van infecties zijn belangrijk. Mensen met diabetes moeten alert zijn op veranderingen in hun lichaam die op een infectie kunnen wijzen.

Symptomen

Enkele voorbeelden van lichaamsveranderingen waar je op moet letten, kunnen een stijging van de lichaamstemperatuur of een verandering in bloedsuikers zijn. Ook een stinkende vaginale afscheiding, net als pijn bij het plassen of troebele, bloederige of stinkende urine. Tevens moeilijkheden of pijnlijk slikken en veranderingen in de stoelgang, Tot slot warmte of roodheid bij elke snee of schaafwond, inclusief kleine traumalocaties en chirurgische locaties. Voor elk van deze symptomen kun je contact opnemen met de zorgverlener.