Mantelzorg

Mantelzorg voor een geliefde met diabetes

Diabetes is een chronische ziekte die voortdurende medische zorg en zelfmanagement van de persoon met diabetes vereist. Dit is belangrijk om acute complicaties te voorkomen en het risico op langdurige complicaties te verminderen. Diabeteszorg is complex en vereist dat veel problemen, buiten de glykemische controle, worden aangepakt. Er bestaat een grote hoeveelheid bewijs dat een reeks interventies ondersteunt om de langdurige gevolgen van diabetes te verbeteren.

Zorgstandaard

Deze zorgstandaarden zijn bedoeld om de stakeholders (zorgverleners, personen met diabetes, onderzoekers, zorgverzekeraars en andere geïnteresseerde personen) de componenten diabeteszorg, behandelingsdoelen en hulpmiddelen te bieden om de kwaliteit van zorg te optimaliseren. Hoewel individuele voorkeuren, co-morbiditeiten en andere patiënt-factoren wellicht aanpassing van doelen vereisen, worden doelen verschaft die wenselijk zijn voor de meeste personen met diabetes. Deze normen zijn niet bedoeld om een uitgebreidere evaluatie en beheer van de persoon met diabetes door andere specialisten indien nodig uit te sluiten.

Mantelzorg

Als een geliefde zojuist een diagnose diabetes heeft gekregen, voelt hij of zij zich waarschijnlijk overstuur en overweldigd. Als partner, ouder of andere betrokkene kom je dan in de rol van mantelzorger in lichte of zwaardere mate. Je kunt emotionele ondersteuning bieden en hen helpen hun diabetes te beheersen door:

Luisteren

Je geliefde maakt zich misschien zorgen over hoe de diagnose hun leven kan veranderen. Als je geliefde klaar is om over zorgen en angsten te praten, luister dan en wanneer ze klaar zijn, help je een plan te maken voor het omgaan met de problemen. Zorg voor de zekerheid dat diabetes volledig beheersbaar is en niet voorkomt dat ze een lang en vol leven leiden.

Verdiepen in diabetes

Dit kan door het lezen van boeken en folders. U kunt ook online informatie vinden bij de Diabetes Vereniging Nederland of het Diabetesfonds en verder is er op het internet nog veel meer informatie te vinden. Jouw zorgverlener kan zelfs een diabetes-cursus voor jouw of je partner voorstellen. Hoe meer kennis je tot je beschikking hebt, hoe beter je kunt anticiperen op wat er nodig is.

Hulp bieden

Als je ziet dat er iets nodig is, kun je hulp bieden. Zelfs kleine dingen zoals het meegaan naar de zorgverlener of degene er brengen kan veel betekenen.

Buddy

Trainen is leuker als je er een partner voor hebt en het is een geweldige manier om de bloedglucosespiegel onder controle te houden, gewicht te verliezen en/of stress te verminderen. Het is wel belangrijk om altijd even te overleggen met jouw zorgverlener of de nieuwe vorm van training bij jou past.

Stress

Omgaan met stress is essentieel voor mensen met diabetes. Kijk waar je iemand kunt helpen om de stress te verlagen of minder gevoelig voor stress te worden. Stress kan namelijk de manier waarop het lichaam reageert op insuline veranderen. Dit betekent dat het belangrijk is voor je partner om te leren omgaan met stress. Uitstekende manieren om dit te doen zijn:

  • Leer ontspanningstechnieken zoals yoga, mindfulness, visualisatie, tai chi, diepe ademhaling of meditatie. Of zoek andere manieren om te ontspannen. Immers geen mens is gelijk en voor iedereen kunnen andere manier van ontspannen gelden.
  • Het uitoefenen. Oefening geeft endorfines vrij waardoor je kunt ontspannen en jouw humeur kunt verbeteren. Dit zal ook voor jouw als mantelzorger ten goede komen.
  • Genoeg slaap krijgen. De meeste volwassenen hebben minimaal acht uur slaap per nacht nodig. Als jij voor een kind met diabetes zorgt, hebben kinderen over het algemeen enkele uren extra slaap nodig.