lipohypertrofie en diabetes

Lipohypertrofie

Kennis

Veel mensen met diabetes die insuline injecteren, weten niet wat lipohypertrofie is, omdat hun medische team heeft verzuimd dit te vermelden in hun uitleg over zelfzorgmanagement. Het is belangrijk om lipohypertrofie te begrijpen, omdat het variabele insuline-absorptie kan veroorzaken, wat resulteert in onverklaarbare hoge en lage bloedglucose. Dit kan onverwachte problemen veroorzaken, waaronder een bezoek aan de eerste hulp.

Insuline injectie

Lipohypertrofie is een knobbeltje of zwelling vlak onder de huid op plaatsen waar steeds opnieuw insuline is geïnjecteerd. Vet en littekenweefsel hopen zich op in deze gebieden en kunnen rubberachtig zijn. Lipohypertrofie wordt meestal het vaakst in de buik gevonden. In wezen is het weefsel beschadigd en kan het gevoel in het gebied verloren gaan. Als je de voorkeur geeft aan injectie in gebieden waar minder pijn is, kan dit een teken zijn dat er beschadigd weefsel of lipohypertrofie in dat gebied is. Het injecteren van insuline in delen van de huid die gecompliceerd zijn door lipohypertrofie, beïnvloedt de absorptie, waar de insuline veel langer nodig heeft om te worden geabsorbeerd of zeer snel en onverwacht.

Knobbeltje

Lipohypertrofie is het resultaat van herhaalde insuline-injectie op dezelfde plaats. Dit uit zich als een zachte huidknobbeltje met normale oppervlakte-epidermis op de injectieplaats, die vaak al vele jaren wordt gebruikt. Deze reactie kan te wijten zijn aan de lipogene werking van insuline. Deze toestand kan worden vermeden door de injectieplaats te roteren, hoewel er rekening mee moet worden gehouden dat de absorptie van insuline kan variëren van verschillende anatomische gebieden.

Rotatie

Typische hypertrofie op de injectieplaats is een enkele cm breed, soepel afgerond en enigszins steviger dan gewoon onderhuids vet. Er kan ook wat littekenweefsel zijn, maar het belangrijkste bestanddeel is vetweefsel, omdat insuline een hypertrofisch effect op vetcellen heeft. Om lipohypertrofie te voorkomen, wordt personen met diabetes mellitus die dagelijks gedurende langere tijd insuline injecteren, geadviseerd om hun injecties tussen verschillende gebieden te roteren (meestal bovenste, buitenste armen, buitenste dijen, buik onder en rond de navel en de bovenste delen van de billen). Rotatiekaarten worden vaak verstrekt als onderdeel van diabeteseducatie om lipohypertrofie te helpen voorkomen.

Werking insuline

Lipohypertrofie verdwijnt meestal geleidelijk na maanden als injecties in het gebied worden vermeden. Het is een veel voorkomende misvatting dat de klomp grotendeels littekenweefsel is, omdat hypertrofie op de injectieplaats veel zeldzamer en milder is bij injecties met andere hormonen en medicijnen die het specifieke vermogen van insuline missen om vethypertrofie te stimuleren.

Lipoatrofie

In zekere zin is het "tegenovergestelde" van lipohypertrofie op de injectieplaats lipoatrofie op de injectieplaats, waarbij het onderhuidse vet rond een geïnjecteerd gebied "wegsmelt" gedurende een paar weken of maanden, waardoor lelijke, goed afgebakende depressies in de huid achterblijven. Het mechanisme van deze lokale lipoatrofie wordt niet begrepen en kan auto-immuniteit of lokale ontsteking inhouden.