diabetes en lipodystrofie

Lipodystrofie

Vetopslag

Lipodystrofie is een probleem met de manier waarop jouw lichaam vet gebruikt en opslaat. Het wordt verworven genoemd als je er niet mee bent geboren. Het beïnvloedt vaak het vet dat zich net onder je huid bevindt, dus het kan de manier waarop je eruit ziet veranderen. Het kan ook andere veranderingen in jouw lichaam veroorzaken. Het kan verband houden met de medicijnen die je gebruiken of de ziekte zelf.

Soorten

Andere verworven lipodystrofieën zijn:

  • Verworven gegeneraliseerde lipodystrofie of Lawrence-syndroom
  • Verworven gedeeltelijke lipodystrofie, ook progressieve lipodystrofie of het Barraquer-Simons-syndroom genoemd
  • Gelokaliseerde lipodystrofie

Kans

Verworven gegeneraliseerde lipodystrofie verschijnt vaak bij kinderen, maar volwassenen kunnen het ook krijgen. Verworven gedeeltelijke lipodystrofie begint meestal rond de leeftijd van 8-10. Beide aandoeningen treffen meisjes 3 keer vaker dan jongens. Beide veroorzaken dat een persoon vet van haar gezicht verliest, dus ze kan er ziek of veel ouder uitzien dan ze is.

Leeftijd

Gelokaliseerde lipodystrofie kan iedereen op elke leeftijd overkomen. Een klein kuiltje gelokaliseerde lipodystrofie kan er vreemd uitzien, maar het zal waarschijnlijk geen andere problemen veroorzaken.

Leptine

Omdat vetweefsel het hormoon leptine maakt, hebben mensen met grotere delen van verworven lipodystrofie echter mogelijk niet genoeg van deze chemische stof in hun lichaam. Leptine vertelt je lichaam dat je genoeg hebt gegeten en insuline moet aanmaken. Vet kan zich ook ophopen op plaatsen waar dat niet zou moeten, zoals het bloed, het hart, de lever en de nieren. Afhankelijk van het type lipodystrofie dat een persoon heeft, kan dit andere problemen veroorzaken, waaronder diabetes, hoog cholesterol en triglyceriden, leverziekte en nierfalen.

Oorzaken

Zorgverleners kunnen helpen deze complicaties te beheersen. Vaak weten zorgverleners echter niet wat de oorzaak is van verworven lipodystrofie, maar sommige triggers zijn:

  • Een infectie, zoals mazelen, longontsteking, infectieuze mononucleosis of hepatitis
  • Een ziekte waarbij jouw immuunsysteem jouw lichaam aanvalt (een auto-immuunziekte genoemd)
  • Herhaalde injecties in of druk op dezelfde plaats op het lichaam
  • Een beschadiging

Injectieplaats

Mensen met diabetes die bijvoorbeeld dagelijks insuline moeten injecteren, hebben de neiging om gelokaliseerde lipodystrofie te krijgen waar ze zichzelf blijven toedienen. Dat is een goede reden om jouw injectieplaats vaak te veranderen.

Insulineresistentie

Vanwege het vetverlies kan een persoon problemen hebben met het gebruik van suiker in zijn / haar lichaam of het beheersen van zijn / haar bloedglucosespiegel en triglycerideniveaus. Een patiënt kan mogelijk een grote lever of milt hebben. We spreken hier ook wel van metabool syndroom.