diabetes mondgezondheid

Gebitsproblemen

Infectie

Mensen met slecht gecontroleerde diabetes lopen een groter risico op tandproblemen. Ze hebben meer kans op infecties van hun tandvlees en de botten die hun tanden op hun plaats houden, omdat diabetes de bloedtoevoer naar het tandvlees kan verminderen.

Oorzaak

Het verband tussen diabetes en mondgezondheidsproblemen is een hoge bloedsuikerspiegel. Als de bloedsuikerspiegel slecht wordt gereguleerd, is de kans groter dat zich mondgezondheidsproblemen voordoen. Dit komt omdat ongecontroleerde diabetes witte bloedcellen verzwakt. Witte bloedcellen zijn de belangrijkste afweer van het lichaam tegen bacteriële infecties die in de mond kunnen optreden.

Beheersen

Uit studies blijkt dat het beheersen van de bloedglucosespiegel het risico op belangrijke orgaancomplicaties van diabetes verlaagt, zoals oog-, hart- en zenuwbeschadiging.  Ditzelfde lijkt te gelden voor de bescherming tegen de ontwikkeling van mondgezondheidsproblemen.

Risico’s

Mensen met diabetes lopen een hoger risico op:

  • Droge mond: ongecontroleerde diabetes kan de speekselafscheiding verminderen, wat resulteert in een droge mond. Droge mond kan verder leiden tot pijn, zweren, infecties en tandbederf.
  • Tandvleesontsteking (gingivitis) en parodontitis: naast het verzwakken van witte bloedcellen, is een andere complicatie van diabetes dat het ervoor zorgt dat de bloedvaten dikker worden. Dit vertraagt de stroom van voedingsstoffen naar en afvalproducten van lichaamsweefsels, inclusief de mond. Wanneer deze combinatie van gebeurtenissen verliest, verliest het lichaam zijn vermogen om infecties te bestrijden. Omdat parodontitis een bacteriële infectie is, kunnen mensen met ongecontroleerde diabetes vaker en ernstiger tandvleesaandoeningen ervaren.
  • Slechte genezing van orale weefsels: mensen met ongecontroleerde diabetes genezen niet snel na orale chirurgie of andere tandheelkundige procedures omdat de bloedtoevoer naar de behandelingsplaats kan worden beschadigd.
  • Spruw: mensen met diabetes die vaak antibiotica gebruiken om verschillende infecties te bestrijden, zijn vooral vatbaar voor het ontwikkelen van een schimmelinfectie van de mond en tong. De schimmel gedijt op de hoge glucosewaarden in het speeksel van mensen met ongecontroleerde diabetes. Het dragen van een kunstgebit (vooral als ze constant worden gedragen) kan ook leiden tot schimmelinfecties.
  • Brandende mond en / of tong: deze aandoening wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van spruw.

Roken

Mensen met diabetes die roken lopen een nog hoger risico - tot 20 keer meer kans dan niet-rokers om spruw en parodontitis te ontwikkelen. Roken lijkt ook de bloedtoevoer naar het tandvlees te beïnvloeden, wat de wondgenezing in dit weefselgebied kan beïnvloeden.

Tandarts of mondhygiëniste

Regelmatige tandheelkundige bezoeken zijn belangrijk. Onderzoek suggereert dat de behandeling van tandvleesaandoeningen kan helpen bij het verbeteren van de bloedglucosespiegel bij mensen met diabetes. Door de betere bloedglucosewaarden loop je weer minder kans op problemen in de mond. Je doorbreekt dan dus de vicieuze cirkel waar het een het ander veroorzaakt. Het beoefenen van goede mondhygiëne en professionele diepe reiniging door een tandarts of mondhygiëniste kan mede helpen om het HbA1c van een persoon met diabetes te verlagen.