hormonen endocrien

Hormonen algemeen

Hormonen

Bij Diabetes spelen hormonen een rol. Maar wat zijn nu eigenlijk hormonen?

Signaalstof

Een hormoon is een signaalstof, geproduceerd door de klieren in ons lichaam. De bloedsomloop transporteert deze hormonen naar andere organen om fysiologie (verrichtingen in het lichaam) en gedrag te reguleren.

Communiceren

Hormonen dienen om te communiceren tussen organen en weefsels. Deze communicatie is voor fysiologische regulatie en gedragsactiviteiten. Dit zijn: spijsvertering, metabolisme, ademhaling, weefselfunctie, sensorische perceptie, slaap, uitscheiding, borstvoeding, stressinductie, groei en ontwikkeling, beweging, reproductie en stemmingsmanipulatie. Hormonen beïnvloeden cellen op afstand door zich te binden aan specifieke receptor-eiwitten in de doelcel. Dit resulteert in een verandering in celfunctie. 

Signaalreductieroute

Wanneer een hormoon aan de receptor bindt, resulteert dit in de activering van een signaaltransductieroute (doorgeven van signalen binnen een cel). Deze signaalstransreductieroute activeert de kenmerkend gentranscriptie (biologisch proces in de cel). Dit resulteert in verhoogde expressie van doeleiwitten; niet-genomische effecten zijn sneller en kunnen synergetisch zijn met genomische effecten. Op aminozuur gebaseerde hormonen (amines en peptide- of eiwithormonen) zijn in water oplosbaar. Deze werken op het oppervlak van doelcellen via tweede boodschappers; steroïde hormonen, die in vet oplosbaar zijn. Vervolgens bewegen deze hormonen door de plasmamembranen van doelcellen (zowel cytoplasmatisch als nucleair) om in hun kernen te werken.

Insuline

Een hormoon genaamd betatrofine zet cellen in de alvleesklier ertoe aan zich te vermenigvuldigen en meer insuline te produceren. Ons lichaam gebruikt onder andere glucose/suiker als als brandstof voor het lichaam. Wanneer bij diabetes type 2 de bloedglucosespiegel stijgt, maken bètacellen in de alvleesklier normaal het hormoon insuline aan, wat ervoor zorgt dat de cellen de suiker als brandstof uit het bloed kunnen opnemen.

Invloed op elkaar

Als u diabetes heeft, begint uw lichaam ook minder van sommige hormonen aan te maken, waaronder het menselijk groeihormoon. Vrouwen zullen minder oestrogeen en progesteron aanmaken en mannen produceren vaak minder van het geslachtshormoon testosteron. En naarmate u ouder wordt, bent u mogelijk vatbaarder voor ziekten en infecties die uw bloedsuiker kunnen verhogen.

Veroudering

Naarmate vrouwen ouder worden, veroorzaken hormoonveranderingen vóór en tijdens de menopauze vaak opvliegers, prikkelbaarheid en slaapproblemen. Deze druppels of spikes in de hormonen hebben niet alleen invloed op uw humeur en leven, maar ze kunnen ook uw bloedsuiker beïnvloeden. Deze ups en downs kunnen betekenen dat u uw niveaus moet testen en vaker moet bijsturen. Als u diabetes type 1 heeft, kunt u vaker een lage bloedsuikerspiegel opmerken naarmate u dichter bij de menopauze komt. Dit kan een teken zijn dat uw hormonen dalen en u mogelijk minder insuline nodig heeft. Het is belangrijk om het verschil te weten tussen een lage bloedsuikerspiegel en humeurigheid of andere perimenopauze symptomen.

Mannelijk hormoon

Testosteron, het hormoon dat helpt de libido, spiermassa en kracht onder controle te houden, gaat natuurlijk naar beneden naarmate mannen ouder worden. Lage testosteron kan insulineresistentie veroorzaken, wat betekent dat de cellen van uw lichaam niet op insuline reageren.