diabetes en vitiligo

Vitiligo

Pigmentverlies

Vitiligo is een langdurige huidaandoening die wordt gekenmerkt doordat plekken op de huid hun pigment verliezen. De aangetaste plekken op de huid worden wit en hebben meestal scherpe marges. Het haar van de huid kan ook wit worden. De binnenkant van de mond en neus kunnen ook betrokken zijn. Meestal worden beide kanten van het lichaam aangetast. Vaak beginnen de plekken op delen van de huid die worden blootgesteld aan de zon. Het is meer merkbaar bij mensen met een donkere huid. Vitiligo kan leiden tot psychologische stress en de getroffenen kunnen worden gestigmatiseerd.

Symptoom

Het enige teken van vitiligo is de aanwezigheid van bleke, fragmentarische delen van een gedepigmenteerde huid die de neiging hebben om op de ledematen te voorkomen. Sommige mensen kunnen jeuk ervaren voordat een nieuwe plek optreedt. De plekken zijn aanvankelijk klein, maar groeien vaak en veranderen van vorm. Wanneer huidlaesies optreden, zijn deze het meest prominent op het gezicht, handen en polsen. Het verlies van huidpigmentatie is vooral merkbaar rond lichaamsopeningen, zoals de mond, ogen, neusgaten, geslachtsdelen en navel. Sommige laesies hebben een verhoogd huidpigment rond de randen. Degenen die getroffen zijn door vitiligo en gestigmatiseerd zijn vanwege hun aandoening, kunnen depressies en vergelijkbare stemmingsstoornissen ervaren.

Oorzaak

De exacte oorzaak van vitiligo is onbekend. Er wordt aangenomen dat dit te wijten is aan genetische gevoeligheid die wordt veroorzaakt door een omgevingsfactor zodat een auto-immuunziekte optreedt. Dit resulteert in de vernietiging van huidpigmentcellen. Risicofactoren omvatten een familiegeschiedenis van de aandoening of andere auto-immuunziekten, zoals diabetes, hyperthyreoïdie, alopecia areata en pernicieuze anemie. 

Types

Het is niet besmettelijk. Vitiligo is ingedeeld in twee hoofdtypen: segmentaal en niet-segmentaal. De meeste gevallen zijn niet-segmentaal, wat betekent dat ze beide kanten beïnvloeden. In deze gevallen wordt het aangetaste gebied van de huid meestal groter met de tijd. Ongeveer 10% van de gevallen is segmentaal, wat betekent dat het meestal om één zijde van het lichaam gaat. In deze gevallen expandeert het getroffen gebied van de huid meestal niet met de tijd. De diagnose kan worden bevestigd door weefselbiopsie.

Behandeling

Er is geen remedie bekend voor vitiligo. Voor mensen met een lichte huid zijn zonnebrandcrème en make-up het enige dat typisch wordt aanbevolen. Andere behandelingsopties kunnen steroïde crèmes of fototherapie zijn om de lichte vlekken donkerder te maken. Als alternatief kunnen pogingen worden gedaan om de niet-aangetaste huid, zoals met hydrochinon, lichter te maken. Verschillende chirurgische opties zijn beschikbaar voor diegenen die niet verbeteren met andere maatregelen. Een combinatie van behandelingen heeft over het algemeen betere resultaten. Begeleiding om emotionele steun te bieden kan nuttig zijn.

Oudheid

Wereldwijd wordt ongeveer 1% van de mensen getroffen door vitiligo. In sommige populaties treft het maar liefst 2-3%. Man of vrouw worden evenzeer getroffen. Ongeveer de helft vertoont de aandoening vóór de leeftijd van 20 en de meeste ontwikkelen deze vóór de leeftijd van 40 jaar. Vitiligo wordt al sinds de oudheid beschreven.