diabetes en sex

Seksuele problemen

Libido

Mensen met diabetes zijn niet anders dan mensen zonder diabetes. Het is belangrijk om seksualiteitsproblemen die mensen met diabetes treffen te herkennen en aan te pakken. Diabetes kan seksuele complicaties veroorzaken voor beide geslachten. Een veel voorkomend seksueel gezondheidsprobleem bij mensen met diabetes is een afname van het libido of verlies van zin in seks. Dit kan frustrerend zijn als iemand een bloeiend libido en een bevredigend seksleven had voor een diabetes diagnose.

Vrouw

Hoge bloedsuikerspiegels kunnen zenuwbeschadiging door het hele lichaam veroorzaken. Bij vrouwen kan dit van invloed zijn op: het vermogen om seksuele stimulatie en opwinding te ervaren en de afgifte van vaginaal glijmiddel. Deze veranderingen kunnen leiden tot pijnlijke seks en een verminderd vermogen om een orgasme te ervaren. 

Menopauze

Tijdens de menopauze kan een vrouw met diabetes plotselinge dalingen van haar bloedsuikerspiegel ervaren. Dit kan invloed hebben op haar seksuele gezondheid, omdat ze tijdens de seks mogelijk symptomen van een lage bloedglucosespiegel ervaart. Hierdoor lijkt seks meer een ongemak dan een plezier. Het is verstandig om de bloedglucose te controleren voordat je seks hebt. Bovendien hebben vrouwen met diabetes meer kans op infecties, zoals spruw, cystitis en urineweginfecties. Deze kunnen allemaal invloed hebben op het vermogen om geslachtsgemeenschap te hebben of ervan te genieten.

Man

Studies tonen aan dat mannen met diabetes vaak een verlaagd testosteron-niveau hebben, wat hun geslachtsdrift kan beïnvloeden. Het belangrijkste seksuele gezondheidsprobleem bij mannen met diabetes is echter het onvermogen om een erectie te krijgen of te behouden, bekend als erectiestoornissen. Om een erectie te krijgen, moet er een aanzienlijke bloedtoevoer naar de penis zijn. Diabetes beschadigt echter de bloedvaten, die de bloedtoevoer naar de penis kunnen beïnvloeden. Erectiestoornissen kunnen eerder optreden bij mannen met diabetes dan bij mannen zonder diabetes. Moeilijkheden bij het handhaven van een erectie kunnen zelfs aan de diabetesdiagnose voorafgaan. Het hebben van erectiestoornissen kan een echte uitdaging zijn. Het kan jou en jouw partner gefrustreerd en ontmoedigd maken. Neem stappen om erectiestoornissen het hoofd te bieden en breng jouw seksleven weer op de rails.

Zenuwbeschadiging

Diabetes kan ook leiden tot zenuwbeschadiging en het moeilijker maken voor hem om een erectie te behouden. Type 2 diabetes komt vaak voor naast obesitas of overgewicht. Ook dit kan het risico op een erectiestoornis verhogen, net als eerdere prostaat- of blaaschirurgie. Volgens onderzoek is 10-20 procent van de gevallen van een erectiestoornis te wijten aan stress, depressie, een laag zelfbeeld, angst voor seksueel falen en andere psychische problemen. Deze kunnen allemaal van invloed zijn op een persoon met een langdurige aandoening, zoals diabetes.

Gezonde leefstijl

De meeste van deze seksuele complicaties kunnen worden geminimaliseerd door het aanpassen van de leefstijl. Zoek steun bij een leefstijlcoach als je er zelf moeite mee hebt om een gezonde leefstijl te verkrijgen.