diabetes en granuloma

Granuloma annulare

Huidaandoening

Granuloma annulare is een chronische degeneratieve huidaandoening. De meest voorkomende vorm is gelokaliseerde granuloma annulare, die wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van kleine, stevige rode of geel gekleurde bultjes (knobbeltjes of papels) die lijken gerangschikt in een ring op de huid. In de meeste gevallen variëren de afmetingen van de laesies van één tot vijf centimeter. De meest getroffen plaatsen zijn de voeten, handen en vingers. Naast de gelokaliseerde vorm zijn er vier minder voorkomende vormen: gegeneraliseerde of verspreide, lineair, perforerend en subcutaan. De laesies geassocieerd met granuloma annulare verdwijnen meestal zonder behandeling (spontane remissie). De laesies verschijnen echter vaak weer. De exacte oorzaak van granuloma annulare is onbekend.

Gelokaliseerd 

Vijf erkende vormen of klinische varianten van granuloma annulare zijn geïdentificeerd. De meest voorkomende vorm is gelokaliseerde granuloma annulare. De vier andere vormen (d.w.z. gegeneraliseerd of verspreid, lineair, perforerend en subcutaan) komen minder vaak voor dan de gelokaliseerde vorm. Alle vormen van granuloma annulare worden gekenmerkt door kleine, stevige bultjes (knobbeltjes of papels) gerangschikt in een ring op de huid. Deze bultjes zijn meestal huidkleurig of licht rood of geel. De meeste gevallen van granuloma-annulering verdwijnen zonder behandeling (spontane oplossing). Recidieven komen echter vaak voor.

Symmetrie

Granuloma annulare kan elk lichaamsdeel aantasten. De vingers, handen en voeten zijn de gebieden die het vaakst worden getroffen. In de meeste gevallen worden beide zijden van het lichaam aangetast (symmetrisch). Andere vaak getroffen gebieden omvatten het voorhoofd, de nek en de buik. Gelokaliseerde granuloma annulare beïnvloedt normaal gesproken een specifiek deel van het lichaam.

Verspreid

Gegeneraliseerde of verspreide granuloma annulare kan meerdere delen van het lichaam tegelijkertijd beïnvloeden. De bobbels geassocieerd met deze vorm van granuloma annulare zijn meestal kleiner en talrijker dan die geassocieerd met de gelokaliseerde vorm. Deze hobbels kunnen ook jeuken.

Subcutaan

Subcutane granuloma annulare kan zich voordoen als een eenzame, pijnloze massa of knobbel onder de huid (subcutaan). De hoofdhuid, armen en benen worden meestal getroffen. Kinderen worden vaker getroffen dan volwassenen.

Perforerend

Perforerende granuloma annulare wordt gekenmerkt door bultjes of puistjes die een geel centrum ontwikkelen. Deze laesies kunnen een heldere vloeistof lekken, korsten krijgen en uiteindelijk een litteken achterlaten. Deze laesies kunnen samenkomen (samenvloeien) om grotere plaques te vormen.

Lineair

Lineair granuloom is een uiterst zeldzame vorm van granuloma annulare die meestal de vingers aantast. De exacte oorzaak van granuloma annulare is onbekend (idiopathisch). Er bestaan talloze theorieën die de oorzaak koppelen aan trauma, blootstelling aan de zon, schildklieraandoeningen, tuberculose en verschillende virale infecties. Voor geen van deze theorieën is echter een definitief bewijs aangetoond.

Oorzaak

Het verspreide type van de aandoening, die grote delen van het lichaam treft, kan worden geassocieerd met diabetes mellitus. Granuloma annulare kan ook een complicatie zijn van pseudo-rheumatoïde knobbeltjes of gordelroos (herpes zoster). Sommige vormen van GA hebben de neiging om in families te voorkomen (familiaal), maar de exacte manier van overerving is nog niet bepaald.