diabetes en dubbelzien

Dubbelzien

Diplopie

Dubbelzien, ook diplopie genoemd, treedt op wanneer een persoon een dubbel beeld ziet waar er maar één moet zijn. De twee afbeeldingen kunnen naast elkaar, bovenop elkaar of beide staan. De aandoening kan de balans, beweging en leesvaardigheid beïnvloeden. Als dubbel zien slechts één oog beïnvloedt, is het monoculair. Als het beide ogen beïnvloedt, is het binoculair. Behandelingen zijn afhankelijk van de oorzaak en het type, maar ze omvatten oogoefeningen, een speciaal ontworpen bril en een operatie. Dubbel zien is in de meeste gevallen een aandoening die verband kan houden met aanwezige diabetes.

Diagnose monoculaire

De eerste stap is om te bepalen of dubbel zien monoculair of binoculair is. Om dit te doen, kan de arts het ene oog bedekken en vervolgens het andere. Als iemand monoculaire diplopie heeft, zal de arts hun aandoeningen, zoals cataract, evalueren die het probleem kunnen veroorzaken. Ze zullen daarvoor een oogarts (een oogarts) moeten raadplegen. Als het probleem binoculair is en er geen gezichtstrauma is geweest, wil de arts weten of je diabetes, de ziekte van Graves of neurologische aandoeningen heeft.

Diagnose monoculaire

Bij de diagnose van binoculaire diplopie moet de arts bepalen welke oogspieren worden aangetast. Om dit te doen, zal men worden gevraagd om naar de vinger van de arts te kijken terwijl hij deze omhoog, omlaag, naar links en naar rechts beweegt. Dit laat de arts zien hoe ver je oog in elke richting kan bewegen. De arts zal ook het ene oog en het andere oog bedekken, terwijl je jezelf op een doel richt. Als de arts de ogen ziet verschuiven terwijl de oogbedekking wordt verplaatst, betekent dit dat de ogen niet goed zijn uitgelijnd. Prisma's kunnen over jouw oog worden geplaatst om het beeld te verschuiven en de test wordt herhaald. Met de prisma's kan de arts de hoeveelheid of mate van dubbel zien meten wanneer je in verschillende richtingen kijkt.

Behandeling

De behandeling van dubbel zien hangt af van de oorzaak. Mensen met astigmatisme die dubbelzien veroorzaken, kunnen bijvoorbeeld speciale contactlenzen dragen. Soms zorgt het bijwerken van jouw voorgeschreven bril voor het probleem. Chirurgie wordt gebruikt om cataract en pterygium te behandelen, en chirurgie aan de oogspieren kan bepaalde soorten dubbelzien behandelen. Vaak worden verstelbare steken gebruikt, zodat de positie van de ogen een paar uur na de operatie kan worden verfijnd. Op die manier is de patiënt alert op de aanpassing en kan melden of het dubbele zicht verdwenen is. Prisma's kunnen ook in de bril worden gebruikt om de operatie fijn af te stellen door het beeld met het ene oog te laten samenvallen met het andere oog.

Kinderen

Voor kinderen met strabismus omvat de behandeling het dragen van een voorgeschreven bril, prisma-zichttherapie om de ogen te trainen om goed uit te lijnen, of een operatie. Dubbel zicht veroorzaakt door een medische of neurologische ziekte kan verbeteren door de ziekte te behandelen. Oogspecialisten kunnen andere strategieën overwegen om de oogbewegingen te verbeteren. Injecties met botulinumtoxine (Botox) kunnen sterke oogspieren verzwakken tegenover de verzwakte om het gezichtsvermogen te helpen balanceren.