bloedglucose sensor

Bloedglucose sensoren

CGM

Continuous Glucose Monitoring (CGM) is een methode om de glucosewaarden continue te volgen. CGM-systemen voeren glucosemetingen uit met regelmatige tussenpozen, tot 24 uur per dag, en vertalen de meetwaarden in dynamische gegevens, die de glucoserichting en veranderingssnelheid verstrekken.

Trend

Het hebben van deze context of trend helpt CGM-gebruikers proactief hun glucose hoog- en dieptepunten te beheren, en geeft extra inzicht in de gevolgen die maaltijden, lichaamsbeweging en ziekte kunnen hebben op de glucosespiegels van een individu. CGM kan ook bijdragen aan een beter diabetesbeheer. Omdat je op deze wijze het giswerk, dat gepaard gaat met het nemen van behandelbeslissingen uitsluitend op basis van een cijfer uit een bloedglucosemeter, minimaliseert. 

Zender

CGM-gebruikers brengen een kleine sensordraad in net onder de huid met een applicator. Een zelfklevende pleister houdt de sensor op zijn plaats, zodat de sensor glucosespiegels in de interstitiële (lichaamsvocht) vloeistof kan meten. Een kleine, herbruikbare zender maakt verbinding met de sensor en verzendt real-time metingen draadloos naar een ontvanger, zodat je deze informatie kunt bekijken. Mensen die met intensieve insulinetherapie (zoals pomp of penregime) leven, kunnen baat hebben bij CGM, omdat het in één oogopslag realtime glucosewaarden biedt, trending gegevens en waarschuwingen om gebruikers te helpen hun diabetes proactief te beheren.

FGM

Bij flash glucose monitoring is een kleine sensor die je net onder je huid draagt. Het registreert de glucose (suiker) niveaus continu gedurende de dag en nacht. Iemand met diabetes kan de niveaus achterhalen door de sensor te scannen wanneer hij of zij dat wenst. De sensor meet de bloedsuikerspiegel niet, maar meet de hoeveelheid glucose in de vloeistof rond uw lichaamscellen, interstitiële vloeistof of lichaamsvloeistof,  genoemd. Er is een kleine vertraging bij het controleren van deze vloeistof, vooral na het eten of als je aan het sporten bent. Het resultaat van jouw flits glucose monitor is dus niet altijd hetzelfde als het resultaat van jouw vingerprikmeting.

Hybride

Flash Glucose Monitoring (FGM) is de nieuwste glucosetestmethode die wordt gezien als een hybride tussen meters en CGM's. Het Abbott FreeStyle Libre is momenteel het enige beschikbare product voor het meten van flitsglucose en is momenteel alleen goedgekeurd in Europa. 

Reader of telefoon

Bij Flash Glucose Monitoring gebruik je de sensor op de bovenarm en een afzonderlijk reader of een geschikte telefoon. Wanneer de reader dicht bij de sensor wordt geveegd, verzendt de sensor zowel een onmiddellijk glucoseniveau als een trendgrafiek van acht uur naar de lezer. Hiermee kunnen mensen individuele bloedsuikermetingen (zoals BGM) en trendinformatie (zoals CGM) krijgen. 

Alarm

Sinds de invoering van de FGM libre 2 heeft de FGM net als de CGM ook hypo- of hyperglykemie-alarmen maar biedt het alleen een trendgrafiek als het in de afgelopen acht uur is gescand. Het FreeStyle Libre-systeem vereist geen vingerprik-kalibratie, zodat gebruikers insuline kunnen doseren op basis van de meetwaarden (behalve in geval van een hypoglycemie, wanneer glucosewaarden snel veranderen of wanneer de symptomen niet overeenkomen met de meetwaarden van het systeem).