diabetes en bloedglucose meten

Bloedglucose Prikken

Het prikken van een bloedglucosewaarde

De bloedglucosewaarde, ook wel de bloedsuikerwaarde genoemd, is noodzakelijk voor de behandeling van diabetes. Het glucosegehalte in het bloed kan worden gemeten door een druppel bloed aan te brengen op een teststrip. Deze chemisch behandelde wegwerp ‘teststrip’ plaats je in een elektronische bloedglucosemeter. De reactie tussen de teststrip en het bloed wordt gedetecteerd door de meter en weergegeven in eenheden van mmol / L (in België is dit mg / dL).

Diverse merken en soorten

Er zijn diverse merken/soorten meters beschikbaar, en ze zijn allemaal net iets anders. Daarom zijn de waardes van twee verschillende merken meters ook niet te vergelijken met elkaar. Alleen de geijkte meters in het ziekenhuis zijn geschikt om de waardes op een eigen meter te controleren of deze meter aan de richtlijnen voldoet. Wees je bewust dat in dit artikel de algemene principes worden beschreven die af kunnen wijken van de specifieke glucosemeter die je zelf gebruikt.

Normaalwaarde

Normale waardebereiken kunnen enigszins verschillen tussen verschillende laboratoria. Veel factoren beïnvloeden de bloedsuikerspiegel van een persoon. Het homeostatische mechanisme van het lichaam voor de regulering van de bloedsuikerspiegel (bekend als glucosehomeostase), herstelt, bij normaal gebruik, de bloedsuikerspiegel tot een smal bereik van ongeveer 4,4 tot 6,1 mmol / L (79 tot 110 mg / dL) (gemeten door een geijkte bloedglucosemeter).

Fluctuatie

Het normale bloedglucosegehalte (getest door een geijkte meter) voor mensen zonder diabetes, ligt tussen 3,9 en 7,1 mmol / L (70 tot 130 mg / dL). Het globale gemiddelde nuchtere plasma bloedglucose niveau bij mensen is ongeveer 5,5 mmol / L (100 mg / dL); dit niveau fluctueert echter gedurende de dag. De bloedsuikerspiegel voor diegenen zonder diabetes en die niet vasten moet lager zijn dan 6,9 mmol / L (125 mg / dL). Het streefbereik voor bloedglucose voor mensen met diabetes moet volgens de American Diabetes Association 5,0-7,2 mmol / l (90-130 mg / dL) vóór de maaltijd zijn en minder dan 10 mmol / l (180 mg / dL) twee uur na de maaltijd. maaltijden (zoals gemeten door een bloedglucosemeter).

Normaal bereik

Ondanks sterk variabele intervallen tussen maaltijden of de incidentele consumptie van maaltijden met een aanzienlijke koolhydraatbelasting (veel snelle koolhydraten), blijven de bloedglucosewaarden in de mens binnen het normale bereik. Kort na het eten kan de bloedsuikerspiegel bij mensen zonder diabetes  echter tijdelijk stijgen tot 7,8 mmol / L (140 mg / dL) of iets meer. Voor mensen met diabetes die 'strakke diabetescontrole' handhaven, beveelt de American Diabetes Association een glucosegehalte na de maaltijd aan van minder dan 10 mmol / L (180 mg / dL) en een nuchtere plasmaglucose van 3,9 tot 7,2 mmol / L (70– 130 mg / dL).

Suikerklontje

De werkelijke hoeveelheid glucose in het bloed en lichaamsvloeistoffen is erg klein. Bij een gezonde volwassen man van 75 kg met een bloedvolume van 5 liter, is een bloedglucoseniveau van 5,5 mmol / L (100 mg / dL) 5 g. Deze waarde komt overeen met ongeveer een theelepel (3-5 gram)suiker.

Belang van meten

  • gebruik als screeningstool voor diabetes mellitus (diabetes);
  • bepaling insulinetoediening bij zelfmanagement;
  • noodzakelijk hulpmiddel als persoon met diabetes onwel is aangetroffen;
  • het detecteren van mogelijk levensbedreigende extremen van bloedglucosewaarden om de patiënt, verzorger of gezondheidswerker in staat te stellen te reageren op hoge (hyperglykemie) en lage (hypoglykemie) bloedglucose door het dieet aan te passen of insuline te gebruiken.