diabetes oer leefstijl

OERvoeding en leefstijl bij diabetes type 2

Frequentie

De frequentie van diabetes type 2 blijft sterk stijgen, maar de huidige medicamenteuze behandelingen zijn onvoldoende en mogelijk zelfs belastend. OERvoeding biedt een veilig en effectief alternatief. Insulineresistentie, metabool syndroom en type 2 diabetes hebben inmiddels epidemische proporties bereikt. Tegenwoordig sterft er in de VS elke tien seconden iemand aan diabetes. Tevens suggereren recente rapporten dat een derde van de mensen die in 2010 zijn geboren op enig moment in hun leven diabetes zullen ontwikkelen. Wat vooral gruwelijk is aan deze statistiek is dat veel mensen die diabetes ontwikkelen kinderen zullen zijn.

Ouderdomsdiabetes

Werd type 2 diabetes vroeger ook wel ouderdomsdiabetes genoemd omdat het een aandoening was van middelbare leeftijd en ouderen. Dat is nu niet meer zo! Een recente Yale-studie gaf aan dat bijna een op de vier kinderen tussen de vier en achttien jaar pre-diabetes heeft. En sommige regionale studies tonen aan dat de prevalentie van diabetes type 2 bij kinderen en jongvolwassenen is gestegen van minder dan 5 procent vóór 1994 tot 50 procent in 2004.

OERvoeding

Een mogelijke behandeling van diabetes type 2 is een leefstijlplan van OERvoeding, dat het echte voedsel met veel voedingsstoffen benadrukt dat onze voorouders aten. Het bevat gevogelte en vis, groenten en fruit, noten en zaden, en soms zetmeelrijke planten zoals zoete aardappelen. Studies hebben aangetoond dat OERvoeding een effectieve behandeling is voor diabetes type 2 en metabole problemen in het algemeen. Deze studies geven duidelijk aan dat OERvoeding niet alleen een effectieve behandeling is voor diabetes type 2 en het metabool syndroom, maar vaak ook effectiever is dan het standaard “vetarme” diabetesdieet dat wordt aanbevolen door groepen zoals de Gezondheidsraad bijvoorbeeld adviseert.

OER Leefstijl

Maar OER leefstijl gaat niet alleen over wat je eet, het gaat ook over hoe je leeft. Het gaat over Ontspannen, gezond Eten en Regelmatig bewegen. Dus minder zitten, voldoende bewegen, 7 - 8 uur per nacht slapen, je darmen genezen en je stress beheersen zijn ook belangrijke stappen die je kunt nemen om diabetes type 2 en metabole problemen te voorkomen en zelfs om te keren. Deze veranderingen kunnen vaak ingrijpende gevolgen hebben:

  • Mensen die aan een sta-bureau werken, verbranden tot 75 procent meer calorieën per dag dan mensen die het grootste deel van de dag zitten.
  • Hoe meer pauzes je neemt als jij zit, hoe lager jouw taille-omtrek, body-mass index en triglyceriden, en hoe stabieler jouw bloedsuiker.
  • Één enkele nacht van gedeeltelijk slaapgebrek veroorzaakt reeds insulineresistentie, zelfs bij gezonde mensen zonder bestaande metabole ziekten.

Bijwerkingen

In tegenstelling tot de voorgeschreven medicijnen die worden gebruikt om diabetes type 2 te behandelen, die vaak significante bijwerkingen hebben, zijn de enige "bijwerkingen" van een OERvoeding en leefstijl meestal positieve dingen zoals verbeterde energie, een helderdere huid en een soepelere spijsvertering.